För 92 000 kronor lovar hon att skaffa dig en man

RELATIONER

I en takvåning i Greenwich

Village går 30 drivna yrkeskvinnor på kurs – i konsten att attrahera en man.

Högsta betyg får den som lyckas få honom till prästen.

Foto: LISA SANDBERG
Marilyn Graman, anser att hennes äktenskapskurser är feministiska. ”Vi hjälper kursdeltagarna att hitta sig själva.”

Marilyn Graman, psykoterapeut och relationsexpert från Manhattan, väntar på att hennes egna utbildade ”guider” ska avsluta förarbetet. En grupp ”Kvinnor som söker män” ska strax ta sig an kvällens ämne: Hur man finner en man – eller förbättrar det förhållande man har – innan den stora dejt-kvällen, nyårsafton.

– Tro mig, många män har ingen träff den 31 december, försäkrar Marilyn. Varför inte försöka gå ut med tre män innan året är slut?

En handfull av dessa damer har just avslutat sin ”Äktenskap fungerar”-kurs. Ett sex månader, 276 timmar långt, ”Färdig för äktenskap”-program. Kursen har kallats ”The Marilyn Graman Finishing School for Feminists” – Marilyn Gramans flickskola för feminister.

– Det vi gör är att hjälpa de här kvinnorna att vara sig själva. De ska veta vem de är innerst inne, säger Marilyn Graman.

Petra Boynton, som är psykolog på The Royal Free and University College Medical School i London, invänder:

– Kvinnor ägnar redan för mycket tid åt rannsakan och att förändra sig själva.

Marilyn Graman anser att hon kombinerar konsten att finna sig själv med konsten att finna en man. Och tvivla inte: äktenskap är kursens yttersta mål. Den stora finalen är ett besök i en brudklänningsaffär där deltagarna får prova klänningar och ”visualisera”.

Priset för kursen är 9 600 dollar, drygt 92 000 kronor.

– Jag brydde mig nästan inte om vad det kostade för jag visste att det var dags för mig att fokusera på min personliga lycka, säger Christine Casati som äger ett internationellt företag i New Jersey.

I februari påbörjade Christine Casati och de andra sina uppdrag: att finna en man som ”uppskattar dem och ger dem vad de vill ha”. De är alla framgångsrika – även om de är ensamma ibland eller tävlar mot den ökända biologiska klockan. De hanterar utmaningen att finna en partner på samma sätt som de skulle lösa ett svårt affärsproblem.
För 40 år sedan hade dessa kvinnor nöjt sig med vilken man som helstTrots framgången i arbetet har de samlat på sig ett känslomässigt underskott och brister nu enligt Marilyn i ”gudomlighet” och ”grace”. Lektionerna i ”Hur man blir en gudinna” lär dem hur man glöder inifrån, andas lättare och förblir lugn i alla situationer – så kallad tyst styrka.

– Detta i kombination med en lektion i ”ödmjukt mottagande” och en snabbintroduktion i yoga, garanterar att kvinnan kommer att känna sig bekväm i en makes närvaro, säger Marilyn Graman.

Terapin byts till charmskola när imagekonsulten och kläddesignern Debra Cox går igenom varje kvinnas garderob för att försäkra sig om att ”hon har något för varje dejting-situation”.

Debras besök blir ett uppvaknande för 30-åriga terapeuten Lisa Drapkin. Hon kunde inte förstå varför hon drog till sig yngre killar när hon egentligen ville ha en äldre man.

– Jag klädde mig som om jag fortfarande gick i college, säger hon.

Nu försöker hon klä sig i mer mogna, lämpliga kläder.

En inredningsarkitekt gör också hembesök för att diskutera vikten av att ”göra plats för

honom”. Hemmet bör vara prydligt, men inte för prydligt. Det bör alltid finnas ett soffbord i närheten så han kan lägga upp sina fötter.

– Jag ville gärna gifta mig och kände mig redo att bli en hustru, men jag kunde aldrig låta det ta plats i mitt liv, säger Christine Casati.

På sin 50-årsdag insåg hon att hon måste ta reda på vad som stod i vägen och var beredd att göra allt som stod i hennes makt för att få en make.

En av kvinnornas favoritlektioner är ”Män berättar om sig själva”. Män förklarar hur de ser på förhållanden och besvarar alla frågor som kvinnorna kan ha om det motsatta könet.

– Jag lärde mig att män är sårbara. Jag känner mig starkare nu när jag förstår dem bättre, säger Lisa Drapkin.

Hon lärde sig också att män beundrar starka kvinnor, men föredrar dem en aning ”mjukare”. Tanken är att kvinnor av naturen är mjuka och vårdande, och kan vara mycket starka och mycket mjuka på en gång.

Denna mjukhet ska, enligt kursretoriken, inte blandas ihop med antifeminism. Tvärtom gör kursen att många kvinnor känner sig friare eftersom de lär sig att ta kontroll över sina liv. Kvinnorna

i dagens post-modernistiska värld blir, enligt Marilyn Graman, förvirrade över de dubbla budskap de har fått från sina feministiska mödrar.

– Det är underbart att kunna kommunicera, men det de här kvinnorna lär sig är att behaga en man, säger Petra Boynton i London. Det kan på intet vis kallas feministiskt.

Eleverna på kursen ombeds att föreställa sig sin drömman och frågas sedan var den bilden

kommer ifrån. Sedan får de lista de egenskaper som en potentiell make måste ha – vilket kan innebära allt från familjebakgrund, och ekonomiska förutsättningar till fritidsintressen. Eleverna uppmuntras att inte lista fysiska egenskaper på sin framtida brudgum.

– För 40 år sedan hade de här kvinnorna nöjt sig med vilken man som helst, säger Marilyn Graman.

När jag frågar hur romantik passar in i programmet förklarar hon att kvinnor bör försöka bredda sin uppfattning om vad som är sexigt och lägga märke till män de aldrig tagit notis om förut. Om han är rätt typ ter han sig sexigare och sexigare efter några träffar.

Sedan hon började på ”Äktenskap fungerar” har Christine Casati gått ut på så många blinddates som möjligt. Lisa Drapkin har ett stadigt förhållande sedan fyra månader – med en yngre man.

– Det är ett väldigt enkelt recept: Om män känner sig sedda, förstådda och omhändertagna, ger de dig vad du vill ha, säger Marilyn Graman. Inklusive äktenskap.

Lisa Sandberg översättning Åsa Kristoffersson