Den sunda snålheten är utrotningshotad

RELATIONER
Arne Höök, 44, är biträdande redaktör för Aftonbladet/ Kvinna.

Var går gränsen för mänsklig snålhet?

Jag grunnar på det och tänker på en händelse jag såg i en Seven-Eleven-butik för några år sedan: en mycket gammal tant släpar sig fram till kassan med ett salladshuvud i cellofan. Hon lägger det på disken och pekar menande med fingret på salladen. Expediten förstår ingenting.

Tanten pekar än en gång på salladshuvet, skrapar med sitt beniga finger över plasten, och nu ramlar polletten ner hos killen bakom disken.

Motvilligt lindar han av plasten och pillar sedan bort ett salladsblad med aningen svarta kanter.

Tanten pekar på andra sidan av salladshuvet. Expediten plockar bort ett blad till och börjar sedan linda in salladen i cellofanet igen.

När han ska slå in grönsaken stoppas han av den gamla tanten, som nu pekar på prislappen: vikten stämmer ju inte längre.

Då kokar det i skallen på killen i kassan, det kokar så det blir varmt i hela butiken. Den allt längre kön skruvar på sig.

När gumman går ut tänker jag att jag inte sett den typen av snålhet på evigheter. Det tanten sparade på omvägningen kanske inte ens blev reda pengar efter öresutjämningen.

Nu, år 2001, tänker jag att om vi alla följde gummans exempel – rätt ska ju vara rätt! – skulle vi driva detaljhandeln till kollaps och slagsmål i kassaköerna bli vardag.

Det skulle inte fungera. Alltså är den här typen av egentligen rätt sund snålhet utrotningshotad, och istället har vi fått en ny.

Det är en typ av snålhet som bland annat uppmärksammades av Aktuellt i går: Att en förkrossande majoritet av landets kommuner väljer att sänka socialbidraget med 100 kronor därför att barnbidraget höjdes med den summan vid årsskiftet.

Frid över gummans minne. Och över salladshuvudet.

Arne Höök