- Jag skulle kunna kriga för Sverige

RELATIONER

Fateme Behros ville visa hur en muslimsk kvinna tänker.

Därför skrev hon "Fångarnas kör", en roman om en iransk kvinna som gifter sig med en landsman hon inte känner för att kunna flytta till Sverige.

Foto: KALLE ASSBRING
Med sin man och två döttrar flydde Fateme Behros till fots från Iran. När de väl nått Sverige dog hennes man. Det tog ett år innan hon började hämta sig.

- Europeiska kvinnor tror att muslimska kvinnor är kuvade och annorlunda. Men skillnaden är inte så stor, särskilt inte när det gäller känslor.

Fateme Behros kom till Sverige från Iran 1983. Tillsammans med sin man och två små döttrar hade hon flytt över bergen till Turkiet. Barnen fick inte tillräckligt med mat eller vatten, långa tider kunde de inte tvätta sig och plågades av hetta, ohyra och sjukdomar. Och ständigt jagades de av rädslan att bli upptäckta.

När de väl kom till Sverige avled Fatemes man. Hon satt ensam i ett främmande land med två barn, utan att kunna språket, utan släkt eller nära vänner. Fateme drabbades av en djup depression. I ett år stannade hon på sitt rum och orkade inte träffa en enda människa. Hon trodde att hon skulle dö och vem skulle då ta hand om hennes barn? Flickorna, som då var åtta och tio år, fick själva handla mjölk och bröd för att få något att äta.

Vändpunkten kom när hon började skriva på persiska. Sakta, sakta lärde hon sig också svenska genom att stava sig igenom böcker med en ordbok. Favoriter var Selma Lagerlöf, Kerstin Ekman och Pär Lagerkvist. Till slut kunde hon språket så bra att hon skrev romanen "Som ödet vill" - det tog sex år.

Boken handlar om en kvinna från Mellanöstern som flyr med sin familj och väckte berättigad uppmärksamhet. Den har också utkommit i pocketversion.

- Ingen av mina romaner är självbiografisk. Visst finns en del av mina erfarenheter med men historierna skulle kunna berättas av många invandrarkvinnor.

Men när man träffar henne kan det inte hjälpas att man tycker att hon liknar huvudpersonen i sin första bok - en kvinna som inte är det minsta undergiven eller kuvad utan stark och orädd, en kvinna med humor och obändigt optimistisk livssyn.
Muslimska män har fler fruar, europeiska män har älskarinnor – vad är egentligen skillnaden?

- Man gör det man måste. Det gäller för de allra flesta människor. Man kan inte göra något åt död och sjukdom men allt annat kan man göra något åt, svarar hon på frågan hur hon själv klarat av alla svårigheter hon råkat ut för.

- Men jag är inte samma person i dag som när jag kom hit. Då tog jag på mig ansvaret för andras handlingar. Det gör jag inte längre. Tidigare tyckte jag att jag alltid hade rätt, numera inser jag att jag faktiskt kan ha fel. Det är något nytt i min personlighet.

- Kanske beror det på att jag blivit äldre - när man är ung är allting svart eller vitt. Och så har jag blivit modigare i mitt skrivande. Jag vågar skriva vad jag tycker. Vad andra tycker är deras sak.

Hon betonar den betydelse lagstiftningen har för kvinnors ställning i samhället.

- Den svenska kvinnan har lagen på sin sida. Hon måste inte lyda sin man och han får bara ha en hustru. Men det är inte ovanligt att svenska män håller sig med både fru och älskarinna. Vad är det för skillnad egentligen? Lagen är maktlös när det gäller känslor. De här problemen är globala och gränslösa och har inte med religion att göra.

Fateme Behros kommer från en medelklassfamilj i Tabriz i Iran och studerade persiska språk och litteratur i sitt hemland. I Sverige har hon gått på Lärarhögskolan och utbildat sig till hemspråkslärare. Hon har nyligen flyttat till Stockholm från Uppsala och börjat ett nytt arbete som lärare.

- Jag har aldrig rest tillbaka till Iran.

Mina föräldrar är döda och kontakterna med släkt och vänner får skötas per telefon eller brev.

Hon säger att hon har kommit att älska Sverige.

- Jag skulle kunna kriga för Sverige. Men hur mycket jag än tycker om att bo här så känner jag mig rotlös. Det finns en rastlöshet hos mig som hela tiden driver mig framåt. Kanske kan jag en dag känna mig så trygg att jag kan stanna upp. Jag hoppas det.

Vinn Fateme Behros nya roman

Fakta/ Fateme Behros

Ingalill Mosander