Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

SJÄLVBIOGRAFI: Mina tolv politiska år av Claes Andersson, Bonniers, ca 217 kr

När denne finlandssvenske poet, psykiater, jazzpianist, fotbollsspelare och kulturminister bestämmer sig för att skärskåda sin tid som politiker sätter han upp en enda regel: Skriv inte någonting som du själv inte skulle orka läsa. Resultatet har blivit lysande – med humor, värme och klarsyn analyserar han politiken inifrån, vad som kan hända om man blir en offentlig person och hur en hjärtsjukdom tvingade honom att stanna upp och reflektera över sitt liv.

SPÄNNING: Långt farväl av Raymond Chandler, Bonniers, ca 147 kr

Hört talas om Philip Marlowe? Han var sinnebilden för den hårdkokta amerikanska skolan, en desillusionerad privatdetektiv som sett det mesta av mord, maktmissbruk och moraliskt förfall. Marlowe har huvudrollen

i denna klassiska kriminalroman från 1954, belönad med en prestigefylld Edgar och utkommen

i nyutgåva. En rik kvinna hittas mördad, hennes man försvinner och anklagas för mordet. Men givetvis är det hela mer komplicerat än så...

POCKET: Kvinnornas läkarbok av Margaretha Lööf-Johanson, W&W, ca 69 kr

Lättläst, intressant och matnyttigt, en klok och billig investering i din hälsa. Författaren är distriktsläkare och vet mycket om kvinnors oro, stress och sjukdomar. Dessa kunskaper genomsyrar boken, som kan ses som ett uppslagsverk, där de flesta frågor om kvinnokroppen och vad som kan hända den under livet besvaras. Varför är jag så trött? Måste en knöl i bröstet betyda cancer? Vilka risker finns med kejsarsnitt? Är det farligt att sola i solarium?

MAT: Alla tiders bröd av Siv och Key L Nilson, NoK/LT:s förlag, ca 295 kr

När jag var barn undrade jag varför det inte fanns någon parfym som luktade nybakat bröd. Kunde det finnas en ljuvligare doft? Nog skulle väl pojkarna komma springande om man luktade varma kanelbullar? En annan fördel med nybakat bröd är att det smakar så gudomligt. Och billigt blir det också. Om man, som jag, älskar bröd är detta en idealisk bok, fylld med hundratals recept, enkla, snabba och mer komplicerade samt illustrerad med inspirerande bilder.

PASSION: Glöd av Sándor Márai, Bonniers, ca 282 kr

En gammal general sitter på sitt gods och väntar på en barndomsvän. De har inte träffats på 41 år. Ett kvarts sekel var de oskiljaktiga, sen försvann vännen utan ett ord. Nu, när bägges liv går mot sitt slut, är det tid för ett sista möte och då avslöjas sanningen om deras förhållande och den är plågsam och överraskande. En andlöst spännande, välskriven berättelse om lidelsefull vänskap, passion och svek. Boken gavs ut 1942 men har i nyutgåva blivit en stor internationell framgång.