Anorektiker byter bantningstips på nätet

RELATIONER

På amerikanska hemsidor byter anorektiker bantningstips.

”Var stolt över din anorexi”, uppmanar en 20-årig tjej.

– Det skulle vara en katastrof om det här kom i mina patienters händer, säger Heléne Glant, chef för Nordiska klinikerna som ger vård till anorektiker.

På den 20-åriga danserskan och före detta modellen ”Anorexias” hemsida får besökaren veta allt om hennes kamp för att gå ner i vikt.
Det här är livsfarligt. Anorexi smittar”Jag öppnade den här sidan för att göra min röst hörd. Varför ska jag känna mig skyldig och ensam i den här världen, i tron att jag är den enda som är besatt av smalhet och anorexi. Ingen förstår det kaos som jag går igenom i mitt huvud, om de inte går igenom det själva”, skriver hon.

På webbsidan kan besökaren följa hennes viktutveckling som kontinuerligt uppdateras genom fotografier på hennes utmärglade kropp. Dessutom ger hon tips på sin diet, hur man räknar kalorier och tränar för att förlora vikt.

– Det här är livsfarligt. Påverkan kamrater emellan är den starkaste triggaren till anorexi. Anorexi ”smittar” väldigt från människor man tar intryck från, säger Heléne Glant.

Hon jämför ”Anorexia” med aidssjuka som smittar sina partners med flit.

– Det är väldigt sjukt och väldigt farligt.

– På den avdelning vi har med 15 anorektiker är det ständigt en tävlan om vem som är smalast, även om alla också vill bli friska. Det är unga tjejer i tonåren och de är helt inriktade på att ta efter varandra.

Just därför måste man som anhörig till en tonårsflicka som börjar banta vara väldigt uppmärksam.

– När tjejer i tonåren börjar banta ihop går det väldigt ofta snett. Man tävlar med varandra och hetsar.

– Att banta i den åldern är överhuvudtaget ett farligt beteende. Vi vet inte än vilka som riskerar att få anorexi och vilka som inte gör det. Som det ser ut nu har alla tonårstjejer en potentiell risk att få anorexi, säger Heléne Glant.

Christina Larsson