Tjejerna i Kiruna som siktar mot stjärnorna

Foto: TOMMY MARDELL
Eleverna på rymdgymnasiet får göra egna experiment som sänds upp till flera mils höjd med ballonger.
RELATIONER

KIRUNA.

Rymden tillhör tjejerna. Åtminstone på rymdgymnasiet i Kiruna.

Här går tjejerna som siktar högst i Sverige.

På rymdgymnasiet kommer eleverna från hela landet. De flesta, 17 av 23, är tjejer.

– Inget märkligt med det. Det var ju Laika, den första hunden i rymden också, säger 16-årige Jens Johansson från Vittangi.

Lilian Westerlund, 16, från Luleå håller med.– Moderna tjejer tar för sig, rymden är ingen omöjlighet för oss. Även om det lär dröja innan jag själv kommer ut. Om jag nu gör det.

Karin Obemüller, 16, från Stockholm, har bara varit ett par dygn i Kiruna. Mörkret är kompakt jämfört med hur det är hemma, en fördel om man har hennes intresse.

– Stjärnorna?..jag har alltid älskat stjärnorna, säger hon.

Och för henne verkar inte stjärnorna vara särskilt avlägsna.

– Jag skulle vilja komma till månen någon gång, eller till Mars. Eller till någon av Jupiters månar. Det borde inte vara omöjligt, man har ju redan hittat vatten på Europa.

Är det inte viktigare att lösa problemen på jorden innan vi vänder blicken mot rymden?

– Vi bör nog kunna förflytta oss till andra planeter utan att glömma jorden. Lusten att gå vidare, att upptäcka vad som finns bakom nästa kulle har alltid varit central för mänskligheten. Utan den hade vi varken uppfunnit elden eller hjulet. Då hade vi varit kvar i stenåldern.
Rymden är ingen omöjlighet för oss. Även om det kommer att dröja innan jag själv kommer ut

En fjärdedel av studierna kommer att handla om rymden. Annars är rymdgymnasiet som en vanlig naturvetenskaplig linje. Eleverna får göra egna experiment som sänds upp till flera mils höjd med ballonger. Eventuellt kommer de också att få skicka upp egna grejer i raketerna som sänds upp från Esrange, raketbasen några mil ut i ödemarken från Kiruna.

Kiruna har blivit Sveriges rymdhuvudstad. Esrange skjuter upp raketer och sänder upp avancerade ballonger. ESA styr satelliter som skickas upp från franska Guyana.

– Jag känner redan en del som jobbar med rymden, så för mig kändes det bara naturligt att söka till rymdgymnasiet, säger 16-åriga Karin Blind-Pedersen från Kiruna.

– Om jag skulle vilja åka till månen? Alla vill väl åka till månen!

I veckan fick eleverna en försmak av hur det kan bli när de var ute på Esrange och vinkade farväl till en ”liten” ballong som bara var drygt 30 meter hög.

Skolan har förvisso inte till syfte att utbilda astronauter. Snarare vill man skapa en rekryteringsbas för alla rymdbaserade företag som finns i Kiruna. Samma sak hände för 100 år sedan då Kirunas store man Hjalmar Lundbohm startade de första skolorna i Kiruna. Men då handlade det om att utbilda folk till gruvindustrin. Nu har perspektivet ändrats, från rakt ned i marken till rakt upp i himlen.

Fakta/Tjejer som siktar högt

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM