Vettig vett och etikett

Glöm rätt bestick - på 2000-talet handlar det främst om hänsyn

RELATIONER

Du behöver inte hålla besticken exakt rätt.

Men stäng av mobilen på middagen.

Gammaldags petiga etikettsregler är passé, men vanlig hyfs är alltid rätt.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Första gången - ta gärna med en blomma.

Jul, nyår och andra helger innebär ofta bjudningar och fester av olika slag. Men kanske pratar du inte längre med din kompis för att hon kom två timmar för sent till din middag? Eller är du fortfarande arg på din kollega för att hon struntat i att svara på din festinbjudan?

Brist på hyfs kan faktiskt få relationer att krascha.

- I grunden handlar ju dagens etikett om att ta hänsyn till andra. För allt har förenklats.

- Man har sållat bort oväsentligheter, som skålanderegler och att det inte är fint att låta vinflaskan stå på matbordet, säger Agneta Uddenberg, journalist som skrivit flera böcker i ämnet.

Med nya tider kommer också nya problem. Är det till exempel ohyfsat att prata i mobiltelefon?

Och hur ska man sköta alla nya familjebildningar vid festliga tillfällen.

- Många har frågor om exmän och exfruar, som vem som ska placeras var vid barnens bröllop. I många fall tycker jag nog att den nya frun eller mannen ska ha lite intuition och känna när man är önskvärd och inte, säger Agneta Uddenberg.

I tider med många singlar vill hon uppmuntra människor att vara mer generösa med att presentera dem för nya bekantskaper. Samtidigt anser hon att just somliga manliga singlar bör skärpa sig lite:

- Det finns måga ungkarlar som går runt i stugorna och äter gratis och aldrig bjuder tillbaka. De skyller på att de inte kan laga mat, men det finns kokböcker och catering.

- Och även om de bor litet så kan det bli jättemysigt att sitta trångt, och det behöver inte vara dukat enligt konstens alla regler.

Är det god hyfs att säga ifrån om någon bryter mot etiketten?

- Nej, egentligen inte. Men om man bjudit hem någon många gånger och den aldrig bjuder tillbaka, då tycker jag att man kan säga ifrån.

HJÄLP/Hur ska man göra, Agneta Uddenberg?

Cecilia Gustavsson