207 barn per år inte nog

RELATIONER

KIRUNA.

Om två veckor stänger BB i Kiruna, därefter följer Kalix och Piteå. ”Vansinnigt”, säger Kirunaborna.

I 37 år har Ella Strandelin arbetat på Kiruna BB. 5 timmar gamle Tobias är ett av de sista barnen hon är med och förlöser där.

Nedräkningen för ännu ett BB i Sverige har börjat. Om två veckor stänger förlossnings- och BB-kliniken i Kiruna.

- Jag tycker det är hemskt att BB stängs, säger Catharina Lindström, 33 år, gravid i nionde månaden.

Hennes förlossning är beräknad till slutet av januari, och hon vet inte om den blir i Kiruna eller i Gällivare, som ligger tolv mil bort bilvägen.

Jessica Nilsson, 27 år, tillhör dem som hade tur. Hon är förlöst med kejsarsnitt samma dag som Kvinna kommer på besök. Pojken väger 3 885 gram och ska heta Tobias.

- Det är vansinnigt att lägga ner. Jag kan inte tro att det blir billigare att skicka alla mammor till Gällivare.
En stad utan barnafödande har ingen framtid

Kirunaborna har demonstrerat, ordnat stormöten, uppvaktat politiker och ockuperat E10. Ingenting har hjälpt. Efter åratals kamp har de slutligen måst ge vika för landstingsledningen.

- Det här är det mest vansinniga beslut som någonsin har fattats häruppe. En stad utan barnafödande har ingen framtid, säger kommunalrådet Lars Törnman (Kirunapartiet).

Själv är han född på 50-talet på BB i Karesuando, som ligger längre norrut i kommunen, 18 mil från centralorten.

- På den tiden fanns tre BB i kommunen, ändå var befolkningen mindre.

Det som har talat emot BB i Kiruna är förlossningsstatistiken. I fjol föddes 207 barn på förlossningskliniken - inte ens ett barn per dygn. Ändå tycker personalen att de har varit effektiva. De 20 anställda har tillsammans skött BB, förlossning, gynmottagning, kvinnosjukvård, mödravård och ungdomsmottagning. De har alternerat mellan olika avdelningar och har snabbt kunnat sätta in resurser där det har behövts.

Hos personalen är känslorna blandade. Samtidigt som de sörjer är det skönt att slippa ovissheten. Alla har erbjudits nya jobb inom sjukhuset.

Barnmorskan Ella Strandelin har arbetat på Kiruna BB i 37 år. Lokalerna var nya när hon började. Numera får hon hjälpa nyfödda bebisar till världen, vars mammor hon en gång förlöst.

- Det är med vemod vi stänger. Jag kan nästan inte prata om det för då börjar jag gråta.

I måndags kväll samlades 400 personer på Folkets hus i Kiruna till ett möte om BB. De bildade en förenining med syfte att samla in pengar och starta Sveriges första privata BB, eventuellt i samarbete med landstinget. Bland de drivande finns representanter från näringslivet.

- Vi gör allt för att hitta en lösning på BB-frågan, säger Lars Lindberg, ordförande i Progressum AB, ett lokalt företag som arbetar för näringslivsutveckling.

- När ett företag funderar på att etablera sig i Kiruna är skola, vård och omsorg de första frågorna som kommer upp. Att tvingas tala om att de inte kan föda sina barn här känns som en oerhörd black om foten.

Till en början undersöker de om det är juridiskt möjligt.

Enligt Björn Reuterstrand, rättschef vid socialdepartementet finns det inget monopol på BB-verksamhet eller heller hälso- och sjukvård överhuvudtaget i Sverige.

- Man måste bara se till att ha rätt personal och uppfylla kravet på god vård. Vad sjukhuslagen däremot förbjuder är att landstingen säljer ut sina akutsjukhus till privata vinstsyftande bolag.

Ulrika Vallgårda