Bariya, 17, ska piskas för sex hon tvingats till

Foto: PRESSENS BILD
Kvinnor för sig och män för sig. Den nigerianska delstaten Zamfara har infört sharia, muslimsk lagstiftning. När en 17-årig ogift flicka blev gravid dömdes hon till 180 piskrapp, ett straff som kommer att döda henne. (Flickorna på bilden har inget med artikeln att göra.)
RELATIONER

Hennes pappa tvingade henne att ha sex med tre män som han var skyldig pengar.

Nu har 17-åriga Bariya Ibrahim Magazu dömts till 180 piskrapp av en domstol i den nigerianska delstaten Zamfara för att hon haft samlag utanför äktenskapet.

I praktiken dömdes hon till döden.

– Hon överlever inte ens halva antalet slag, säger Stephen Lewis, som varit vicechef för FN:s barnfond.

En polis i Bariyas hemby upptäckte att hon var gravid och rapporterade saken till en domstol eftersom han visste att hon var ogift.

Delstaten Zamfara i norra Nigeria är en av åtta som infört muslimska lagar, sharia. Det innebär bland annat att män och kvinnor ska hållas åtskilda i samhället. Zamfara har bland annat infört särskilda skolor för pojkar och flickor och särskilda taxibilar för kvinnor.

Precis som i Saudiarabien kan tjuvar få handen avhuggen. Synen på sex utanför äktenskapet är också mycket sträng och straffas med piskning eller stening. Det har redan genomförts i flera fall.

Bariya ställdes inför rätta i början av september. När domaren Idris Usman Gusau frågade vem som var far till hennes barn sa hon att det var någon av de tre männen men att hon inte visste vem.

Eftersom hon inte kunde bevisa något och männen nekade dömde domaren henne till 100 rapp för sex utanför äktenskapet och 80 rapp för falska anklagelser.

Straffet skulle utmätas 40 dagar efter det att hon fött sitt barn. Under tiden fick hon bo hemma hos sin familj.

Barnet föddes i slutet av december och rätten fastställde datum för piskningen till 27 januari.

Men Bariyas öde har fått stor uppmärksamhet i Nigeria. Zamfara och de sju andra delstater i den övervägande muslimska norra delen av landet som infört sharia-lagar har fått stark kritik. Nigerianska kyrkan och ledare från södra Nigeria, där de flesta är kristna, pekar på de barbariska straffen och att långtifrån alla i de norra delstaterna är muslimer. Där har införandet av sharia redan lett till upplopp med hundratals dödsoffer.

Även människorättsorganisationer i Nigeria och Amnesty International har engagerat sig för Bariya.

Reaktionerna verkar ge resultat. Amnesty som håller kontakt med flickans advokater har fått rapporter som tyder på att hon kommer att få överklaga domen och att piskningen dessutom kommer att skjutas upp tills hon slutat amma barnet.

Fotnot. Svenska Amnesty följer Bariyas fall. Du kan hitta information på www.amnesty.se.

Så kan du hjälpa Bariya – skriv och protestera:

Fakta/spöstraff

Jon Hansson