Får vem som helst bli polis?

RELATIONER

En har kallat en kvinnlig lärare ”jävla fitta”, andra tänker vägra jobba med kvinnliga kollegor.

Fyra manliga elever vid Polishögskolan har fått en varning för sina attityder mot bland andra kvinnor och homosexuella.

Men de får gå kvar på skolan – något som upprör.

Foto: LARS ROSENGREN
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Fyra manliga elever i 25-årsåldern i samma klass har varnats efter sin första termin. Nio kvinnliga elever tröttnade på deras nedsättande kommentarer och gick gemensamt till skolledningen.

Här är några exempel på vad eleverna gjort sig skyldiga till, enligt Polishögskolans utredning:

Per har sagt att han inte vill jobba med kvinnliga poliser och ”Fanns det en bög i min klass så skulle jag sparka ihjäl honom i duschen”. Han har också gjort kränkande uttalanden om inkvoterade invandrare på utbildningen.

Erik har kallat en kvinnlig lärare ”jävla fitta” och tycker att tjejer är för svaga för att jobba som poliser.

Klas har pratat om att ”bli avsugen av en polsk hora under tiden han åt middag” och sagt att han är negativ till kvinnliga poliser.

Jörgen har sagt att han tycker att det är fel att kvinnor kan bli poliser, och tänker vägra arbeta ihop med dem. Hans klasskompisar anser att hans attityd till vapen och våld är anmärkningsvärd. Bland annat har han sagt att han ”väntar på att få komma till piketen och gå ut på gatorna och röja”.

Skolledningen övervägde att stänga av eleverna, men kom fram till att det räckte med en varning. Enligt en person vid Polishögskolan har detta väckt starka känslor:

– Alla är upprörda, det sjuder och kokar på skolan. Jag har inte hört någon som inte tycker att det är självklart att de fyra ska sparkas ut. Att de får gå kvar drabbar svensk polis över huvud taget och ger ett skamfilat rykte åt skolan. Rektorn har förbrukat sitt förtroendekapital.

En annan säger:

– Diskussionerna pågår för fullt, min uppfattning är att de flesta är kritiska till beslutet.

Men Polishögskolans informationschef Eva-Gun Westford anser att beslutet var riktigt.

– De har varnats och vet att de är iakttagna nu. Gör de något mer kan de åka ut. Svensk polis är inte betjänt av poliser med deras åsikter.

Kan de fyra gå kvar och behålla sina attityder?

– Nej, de måste komma till insikt om att detta inte är acceptabelt. De har samtalat bland annat med rektorn och en oberoende polis, och alla har fått varsin stödperson för att fortsätta med förutsättningslösa samtal.

Stig Gustavsson, poliskommissarie och lärare på skolan sedan många år, säger så här:

– Min principella inställning är att skolan ska vara mycket uppmärksam på attityder om jämställdhet och etik. Redan här på skolan måste vi ta ansvar för att skilja ut de personer som inte anses lämpliga – efter att det gjorts en objektiv bedömning förstås. Det är bättre än att polisorganisationen får personer som inte är lämpliga. Vi måste våga fatta sådana beslut.

Stig Gustavsson vill inte uttala sig om detta enskilda fall, då han inte är tillräckligt insatt i det.

Sker för lite gallring av personer som inte passar som poliser?

– Nej, det görs en bra rekrytering.

Rektor Ulf Göransson är på tjänsteresa utomlands och har inte gått att nå för en kommentar.

Fotnot: Per, Erik, Klas och Jörgen heter egentligen något annat.

Cecilia Gustavsson