46 dör varje år av fettsugning

RELATIONER

Många drömmer om att förändra sin kropp med fettsugning. Men riskerna är oerhört stora.

En miljon skönhetsoperationer utfördes i USA under 1999. Samma år lät 15 000 svenskar förändra sitt utseende med hjälp av kniven. Fettsugning är det mest populära ingreppet bland amerikanerna. Mer än 230 000 amerikaner har låtit suga ut sitt överflödsfett hos kirurgen. Men behandlingen är också den i särklass farligaste. Enligt en amerikansk studie dör 1 av 5 000 patienter till följd av ingreppet. 46 patienter dör varje år i USA.

– Risken att dö vid fettsugning är 2 till 3 gånger högre än risken att avlida vid en normal graviditet, säger Robert del Junco, före detta ordförande i Kaliforniens motsvarighet till Hälso- och sjukvårdsnämnden.I USA sker många olyckor hos läkare som inte har licens att utföra estetiska operationer. I Sverige är det dock inte tillåtet att operera utan licens.

– Säkerheten i Sverige är högt utvecklad, säger Carl Troilius, läkare och plastikkirurgi- specialist på på Plastikkirurgcentrum i Malmö. Mängden fett som avlägsnas vid varje operationstillfälle är inte densamma i USA som i Sverige. Upp till sju liter kan avlägsnas hos en amerikansk kirurg, medan en svensk läkare aldrig suger mer än två liter per gång. I Sverige har ännu ingen patient dött av fettsugning. Men riskerna med ingreppet är ändå stora. Anmälningarna till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ökar i takt med att kosmetisk kirurgi blir allt vanligare i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM