Usch, nu vill hon prata känslor

Foto: Andreas Lundberg
Kvinnor pratar gärna om relationer med sin bästa väninna medan killar inte lika ofta har en känsloventil förrän det krisar rejält i förhållandet.
RELATIONER

Kvinnor och män har olika behov

av att prata känslor. Kvinnor vill reda ut saker medan män inte upplever situationen alls lika akut. Vänta inte med att reda ut era känslor.

– Tala om för varandra hur ni vill ha det, säger Margareta Nordeman, psykoterapeut.

 Pratar ni med varandra eller förbi varandra eller pratar ni inte alls? En amerikansk undersökning visar att par med två barn och där båda har ett heltidsjobb, pratar i genomsnitt 12 minuter med varandra per dag. Övrig tid spenderar vi med att prata med barnen, arbetskompisar, vänner och så vidare.

– Kvinnor vill ofta prata mer om kärlek än vad killar vill. Män tror att det räcker att tala om för kvinnan att han älskar henne den dagen han friar till henne. För honom är det självklart att han älskar henne. Det har han ju redan sagt en gång! berättar Margareta Nordeman som är psykoterapeut.

Kvinnor pratar gärna om relationer med sin bästa väninna medan killar inte lika ofta har en känsloventil förrän det krisar rejält i förhållandet.

– Kvinnor pratar generellt mer om känslor. De utlämnar sig mer och blottar sina svagheter. Fast detta är nog även mycket en generationsfråga. Unga pappor i dag lever ofta nära sina småbarn och det kräver ett annat språk. Mer verbalt och tillgängligt, förklarar hon.

Kvinnor har ett större behov av att stämma av hur saker och ting är i ett förhållande, medan män kan ha en tendens att låta det lunka på.

– Det klassiska är att man inte reder ut sina känslostormar utan går och lägger sig utan att ha rett ut situationen. Mannen vill vänslas och kryper tätt intill kvinnan som reagerar med att tänka: Hur kan han göra så när vi inte har gjort upp? Att närma sig kvinnan fysiskt är hans sätt att vilja få det bra igen. Kvinnan vill däremot tala om problemet innan hon kan tänka sig att vänslas.

– Kvinnor måste lära sig att bli tydliga att tala om hur de vill ha det. Inte gå och slamra med disken eller slå i dörrar och leka martyr. Man måste visa uppmärksamhet och lära sig kompromissa med varandra för att förhållandet skall bli levande.

Expertens tips för att få bra kommunikation i ett förhållande

Margareta Nordeman tipsar:

Agneta Elmegård