Har du snyggaste brösten i skolan?

RELATIONER

Snyggast bröst vinner. I alla fall för tjejerna på högstadieskolan Hässelbygårdskolan i Stockholm där brösttävlingen skulle ha avgjorts i dag.

– Att säga att två fettklumpar är snyggare än två andra tycker jag är helt sjukt, säger Lisa, 15 som går i nian.

Sedan några år tillbaka är det tradition på skolan att eleverna röstar fram vinnare i olika kategorier. Årets tävling innehåller grenar som: snyggast kropp, finast ögon, snyggast rumpa, bästa personlighet och för tjejerna också snyggast bröst. Dessutom utses Mr och Mrs Hässelbygård och Mr och Mrs Flum.

– Jag som person påverkas inte. Jag skiter i vad folk tycker. Jag tycker att jag ser bra ut. Men jag tycker synd om dem som inte har så bra självförtroende, säger Nina, som går i en av niondeklasserna.

– Det lär inte heller bli så roligt för den tjejen som vinner. Det kommer stå ”snyggast bröst har den i den klassen” och då kommer alla att gå och kolla på henne.

Eleverna har haft en vecka på sig att avgöra vilka av skolans nior som ska få utmärkelserna. I dag skulle vinnarna tillkännages i alla grenar förutom Mr och Mrs Hässelbygård som utses på skolbalen.

Vad tycker lärarna?

– Några lärare är inblandade, säger Lisa.

– Lärarna bryr sig inte. De är inte så jätteuppmärksamma, säger Anders som också går i nian.

Eleverna som Kvinna pratat med säger att många elever är kritiska till tävlingarna om snyggast kropp och snyggast bröst.

– Det är några som tycker att det är roligt och det är de hörs mest.

– Tävlingarna gör folk mer utseendefixerade. Alla tänker att de måste fixa till sig och många får komplex nu när alla ska gå och kolla på vem som har snyggast bröst, säger Nina.

Anders tycker ”att det är en rolig grej så länge man inte gör något taskigt. Man får ju bara komplimanger”. Däremot är han kritisk till andra skolor som utser fulast kropp och fulast bröst.

– Det tycker jag är dåligt och förnedrande.

Nils-Erik Eriksson är tillförordnad rektor på Hässelbygårdsskolan och säger att han inte känner till tävlingen.

– Utseendetävlingar hör inte hemma i skolan. Vi har tidigare sagt till att dessa inte får förekomma.

Vad händer nu?

– Är det så här kommer vi att se till att det inte får fortsätta. Vi går i en skola där alla måste gå. Alla har inte samma förutsättningar och jag tycker inte att någon ska känna sig utsatt. Det här får inte ske på skoltid.

Elever säger att skolpersonal hjälpt till, vad tycker du om det?

– Inga elever kommer åt kopieringsapparaterna. Har de fått något uppkopierat måste det ha skett via personal. Då får man fråga sig om det av själva pappret framgår vad de håller på med.

En timme senare ringer Nils-Erik Eriksson och berättar att resultaten av omröstningen inte kommer att offentliggöras vad gäller kropp, bröst och rumpa.

Fotnot: Eleverna heter egentligen något annat.

Christina Larsson