Så här pratar tre par om känslor

1 av 3 | Foto: Kalle Assbring
”I min familj där jag kommer ifrån, Persien, där pratade vi inte så mycket om känslor eller tjejproblem”, säger Sayrus Soltani, 22.
RELATIONER

– Jag säger väldigt ofta hur

mycket jag älskar henne

 Har man ett bra förhållande så kan man prata om allting. Om livet och om sina känslor . Man skall inte prata för mycket om föredettingar eller om otrohet. Man måste visa att man litar på varandra. Det är också viktigt att Sayrus tar med mig i beräkningarna och frågar vad jag tycker och vad jag vill. I bland bestämmer han saker utan att ha frågat mig, berättar Cecilia Johansson.

– Jag jobbar så mycket och är hemma väldigt lite. Jag tycker att det är skönt att sätta mig ner på en restaurang med Cecilia och prata om allt möjligt. En riktig kärleksmåltid.

– I min familj och där jag kommer ifrån, Persien, där pratade vi inte så mycket om känslor eller tjejproblem. Där handlade det om helt andra saker. Som att överleva dagen och om hur man skulle få maten att räcka. Jag är nog dålig på att prata allmänt gull, men jag säger väldigt ofta till Cecilia hur mycket jag älskar henne.

– Ja, han är faktiskt jättegullig, säger Cecilia Johansson.

– Vissa saker har man bara inte lust att prata om

Anna Hjerpe, 24, mammaledig och Mattias Olson, 27, konstnär, Aspudden, sambo, 1 barn: Allis 6 mån.

 D et går i perioder det där med att stämma av läget med varandra. Vi är ganska bra på att känna av när det är något under uppsegling. Då är det lika bra att reda ut det meddetsamma. Nu när man har Allis måste energin gå åt till henne istället.

– Söndagar är perfekt. Då sitter vi gärna vid köksbordet och summerar veckan som varit. Småpratar med varandra och diskuterar om allt möjligt, säger Anna Hjerpe

– Vissa saker har man bara inte lust att prata om. Exempelvis saker som handlar om jobbet och konstbranschen. Vissa sexbitar är också känsligt att prata om. Och vad man har varit med om i tidigare relationer. I sängen är det absolut inte bra att prata ut. Det är en helig plats. Då är det bättre att dra ut i skogen och plocka svamp och vara på neutral mark, säger Mattias Olson.

– Nu handlar det nästan bara om Allis och hur hon utvecklas hela tiden. Vi är helt överens om hur hon skall uppfostras, fast vi agerar olika. Vi pratar mycket om framtiden och vilka olika strategier vi skall ha för att leva ett bra liv tillsammans, säger Anna Hjerpe.

– Jag tror att även killar behöver prata

om känsliga saker

Lena Johansson, 39, mammaledig och Patrik Johansson, 37, säljare. Gifta, 2 barn. Tilde snart 2 år och My, 2 månader.

 J ag tror att kvinnor pratar och vill prata mer om känslor än vad män vill. Vissa saker vill jag inte älta med Patrik och då är det bättra att tjata lite med sina väninnor.

– När man har två barn handlar det mesta man pratar om hur det fungerar i familjen. Det kommer i första hand när man är småbarnsförälder. Man måste vara rak och ta tag i en sak direkt om det är något som strular. Man har inte tid på sig att hålla på att tolka varandra. Det är så mycket praktiskt som skall fungera, berättar Lena Johansson.

– Vi har båda stort frihetsbehov och det är viktigt att respektera varandras olika behov. Vi lägger aldrig skuld på varandra utan stöttar istället. Det är aldrig bra att stöta och blöta saker i oändlighet.

– Jag tror att även killar behöver prata om känsliga saker med varandra, men det är nog först när det krisar som man tar kontakt med någon vän. Då finns de alltid där på något sätt, säger Patrik Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM