Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

NOVELLER: Landhöjning två centimeter per natt av Jerker Virdborg, Norstedts, ca 256 kr

Efter första berättelsen är jag såld. Den handlar om en man i 30-årsåldern som ska resa med sin åldrande far till Belgien. De tar taxi till flygfältet. Chauffören är invandrare. Fadern tycker inte om invandrare. Han tycker överhuvudtaget inte om människor och det samhälle han tvingas vackla fram i med sin rullator. Skildringen av samspelet mellan far och son är sataniskt skickligt och utstuderat. En imponerande debut av en oroande ung författare.

KOKBOK: Matakuten av Åsa Holmström, Forum, ca 192 kr

Det fanns en period i mitt liv då jag bara hade linsvätska, parfym och ett paket H-mjölk i kylen. På den tiden hade inte ens Matakuten kunnat rädda mig om jag fått oanmälda gäster. Annars verkar denna smått sjövilda kokbok ha lösningar på de flesta av de problem som kan uppstå när du precis kommit från jobbet, ungarna skriker av hunger och du måste föreställa Kajsa Warg i raketfart. Stoppa bomull i öronen, ge

kidsen varsin morot för snabb lindring och sätt igång.

POCKET: Fladdermusmannen av Jo Nesbo, Månpocket, ca 65 kr

Sydney är parker, stränder, surfare och en och annan haj. Men den välskötta, vänliga staden har ett annat ansikte på natten. Då tar hallickar, prostituerade och knarklangare över. Det är i dessa kretsar som norske polisen Harry Hole letar efter en seriemördare, som våldtagit och strypt en av hans landsmaninnor. En gastkramande deckare med utmejslade personporträtt och färgstarka miljöskildringar. Belönad med Glasnyckeln som bästa nordiska kriminalroman.

HUMOR:Sex and the city, av Candace Bushnell, Forum, ca 272 kr

Boken bakom tv-serien med samma namn. Författaren är en kvinnlig journalist med djup insyn i New Yorks innekretsar och hennes skildring av deras ständiga jakt

på nya sexuella erfarenheter är förödande skarpsynt och sans-

löst rolig. Om man någon gång

inbillat sig att höjden av lycka är att vara 25, singel och kvinna på Manhattan blir man grundligt

botad. Det är en stenhård värld där ”the winner takes it all”–

men mycket underhållande att läsa om.

POCKET: Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi, Månpocket, ca 59:50 kr

En okänd författare från Pajala får Augustpriset på 100 000 kronor, boken går ut i jätteupplagor, översätts till sju språk och blir film. Visst låter det som en saga? Ändå är det precis vad som hänt Mikael Niemi. Grattis alla ni som ännu inte hunnit köpa boken för nu kommer den i pocket. För en billig penning kan ni låta er förtrollas av denna drastiska, roliga, gripande, förryckta, osannolika tornedalska barndomsskildring, som med största sannolikhet kommer att bli en klassiker.