Hur sexig får farmor vara?

RELATIONER

Farmor: en vithårig tant med runda glasögon.

Glöm det. Dagens farmor gör som hon vill.

Och klär sig som hon vill.

Bilden av mystanten som kokar sylt lever än – men i dag har hon ett helt annat liv.

I afrikanska Hehe förbjuds mormöd-rar att ha sex med sin man från det ögonblick då en dotters graviditet är annonserad.

Hur är det i Sverige, får farmor vara sexig?

Får hon överhuvudtaget ha sex?

I den nyutkomna boken ”The Virago book of grandmothers” vänder den engelska författarinnan Penelope Farmer ut och in på farmodern, myterna, hennes historia och sist men inte minst 2000-talets farmor.

Hon konstaterar att livet för den äldre kvinnan

i västvärlden har föränd-rats mer de senaste två generationerna än någon gång i historien.

Men bilden av farmodern har inte förändrats. I barnböckerna är hon fortfarande en vithårig tant med glasögon, för evigt stickandes.

I ”The Virago book of grandmothers” berättar en ungdomlig farmor hur hon läste sitt barnbarns skoluppsats. Förvånad hittar hon sig själv beskriven som en vithårig gammal dam som går med käpp.

Margareta Nordeman, är samlevnadsrådgivare och har mycket kontakt med äldre kvinnor i sitt arbete.

– Det finns inte så många pyssliga kvinnor kvar. Mormor och farmor har andra vyer i dag än att sköta hem och hushåll och baka bullar.

I stället prioriterar de mer sin egen fritid, vilket ibland kolliderar med barnens önskemål och då kommer det dåliga samvetet.

Något som upprör speciellt den yngre generationen är äldre kvinnors klädsel. Och det är inget nytt fenomen. Redan 1889 skrev ”The Housewife”:

”Jag måste påminna läsarna om att det är nödvändigt att klä sig i överensstämmelse med sin ålder och position. Det är bättre att klä sig för ålderdomligt än för ungdomligt. För att göra det senare är att utsätta sig för löje från andra.”
Vuxna barn har svårt att tänka sig sina föräldrar ha ett sexliv

Får farmor vara sexig i dag?

– Bara inom vissa gränser tror jag.

– Vuxna barn har svårt att tänka sig sina föräldrar ha ett sex-liv, säger Margareta Nordeman.

Många äldre människor hon kommit i kontakt med berättar om hur medelålders barn kan bli fruktansvärt upprörda om en förälder skaffar en ny partner.

Föräldrar har fått kommentarer som: ”Nu hade jag ändå tänkt att du skulle ägna dig åt oss och barnbarnen och så går du skaffar dig en annan.”

– Det finns en inställning att människor som blir 65–70 år inte ska hålla på med kärlek och passioner, och det är känsligt om medelålders vuxna barn kritiserar ens sätt att leva, säger Margareta Nordeman.

– Mitt råd är att säga till barnen att de inte har med det att göra. Man kan inte avsäga sig sitt eget liv för att man har barn och barnbarn.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM