”Våldsmannen kan inte skrämma oss”

Nio överfall på fyra månader – nu tar tjejerna i Norrköping strid

Foto: LEIF HALLBERG
Syster Yster kallar sig tjejgruppen som organiserat gemensam hemgång från studentpuben. Från vänster Sandra Ahlstrand, 21, Linda Hagberg, 21, Moa Keskikangas, 22, Stina Fredenmark, 21, Matilda Andersson, 20, Johanna Andrén, 20, Magdalena Gustavsson, 23, Anna Sillén, 21, Malin Risberg, 21, och Lina Pettersson, 21.
RELATIONER

NORRKÖPING.

Nio nattliga kvinnoöverfall under hösten har gjort Norrköping till en skrämd stad.

Nu slår tjejerna tillbaka och samordnar hemgången från krogarna.

– Den här våldsmannen ska inte få begränsa våra liv, säger Johanna Andrén, 20 år.

I höstas flyttade Johanna Andrén från Luleå för att studera samhälls- och kulturanalys vid Campus Norrköping, som är en del av Linköpings universitet. Ungefär samtidigt började det rapporteras om en våldsman i lokaltidningarna och radion.

– Det tog en väldigt stor plats i våra liv. Plötsligt kunde vi inte röra oss fritt längre efter mörkrets inbrott.

Överfallen var ett stort samtalsämne bland studenterna och Johanna Andrén vågade varken då eller nu promenera omkring ensam i Norrköping på kvällarna.
Man ska inte behöva ha en kille för att kunna gå säker hem

– Som tur är har jag en cykel och med den känns det lite tryggare, säger hon.

I september bildade hon och några andra kvinnliga studenter en feministisk grupp som kallar sig Syster Yster. Från början var tanken att de skulle träffas för att diskutera feministisk litteratur. Men allteftersom överfallen fortsatte började de fundera över om de kunde göra någonting handgripligt för att skydda sig och andra kvinnliga studenter. Då fick de idén att samordna hemgången från studentpuben.

De satte upp lappar på puben, ställde sig utanför och erbjöd sig att följa andra studenter hem.

Meningen är egentligen inte att de ska följa folk hem, utan att de ska organisera så att de som ska åt samma håll följs åt på gemensamma tider.

– Så småningom kanske det blir tradition att man går hem på bestämda klockslag, till exempel klockan ett eller klockan två, säger Johanna Andrén.

– Man ska inte behöva vara beroende av en kille eller en kompis för att kunna gå hem på kvällen.

Polisen misstänker att det är minst två gärningsmän som ligger bakom överfallen. Ingen är gripen. Eftersom alla överfall har skett bakifrån är signalementen vaga, men en av gärningsmännen ska vara mörkhårig, mellan 20 och trettio år gammal, kraftigt byggd och 170 – 180 centimeter lång.

BAKGRUND /Överfall i Norrköping

Ulrika Vallgårda

ARTIKELN HANDLAR OM