Rektorn anklagar Brandi för häxeri

Skolledningen kastade henne ur skolan – för en ritad stjärna i handen

RELATIONER

Trodde du att häxprocesser hörde 1600-talet till?

Inte i USA. Där beskylldes tonårstjejen Brandi Blackbear för att vara häxa och stängdes av från sin skola.

Foto: Associated Press Tulsa World
Brandi Blackbear och hennes far stämmer nu skolan för att ha kränkt Brandis medborgerliga rättigheter då hon kastades ur skolan efter häxanklagelserna.

Brandi Blackbear är en ung amerikansk tjej som gick på high school i Broken Arrow i delstaten Oklahoma. Hon beskrivs som en vanlig tonåring, som inte hade inga problem med vare sig lärare eller andra elever. Inte förrän hon en dag i slutet på förra året blev utkastad från sin skola, anklagad för att vara häxa. Nu har familjen Blackbear stämt skolan för att ha kränkt Brandis medborgerliga rättigheter.

– Det är svårt för mig att förstå att jag år 2001 går in i en rättssal för att försvara min dotter mot anklagelserna att hon är en häxa, säger Tim Blackbear, Brandis pappa, till den tidningen The Independent.

Det hela började med att en av Brandi Blackbears lärare plötsligt blev sjuk och fick åka till sjukhus. Skolans biträdande rektor anklagade då Brandi för att hon genom en förbannelse orsakat lärarens sjukdom.

Inga bevis las fram förutom att hon ritat en femkantig stjärna inuti en cirkel på sin hand, något som skolan menade var en häxsymbol. Under ett möte med rektorn tvingades en gråtande Brandi erkänna att hon var medlem av new age-religionen Wicca.

Senast någon anklagades för att vara en häxa i USA var 1692 då häxor brändes på bål i Salem.
Senast någon anklagades för att vara en häxa i USA var 1692

Senare visade det sig att läraren fått åka till sjukhuset för en akut blindtarmsoperation.

Att Brandi tillhörde Wiccareligionen var ett rykte som gått på skolan grundat i att hon lånat böcker om religionen. Hon ville lära sig mer, då hon höll på med en skräcknovell. Något som var tillräckligt för att bli klassad som häxa och utgöra en fara för andra elever, menade skolan i en delstat som präglas av den kristna högerns värderingar.

Om Brandi varit en Wicca hade hon inte varit ensam. Rörelsen har 200 000 anhängare och är en av de snabbast växande rörelser bland unga i USA och har inspirerat till exempel tv-serien Sabrina Tonårshäxan.

FAKTA /Wicca

Christina Larsson