Marcus, 150 kilo, har sökt hjälp i flera år utan resultat

RELATIONER

Marcus Stendahl är 29 år och väger 150 kilo. Hans knän är utslitna.

Det senaste åren har han varit hos doktorn 15 – 20 gånger.

– Läkarna säger bara att jag behöver gå ner i vikt, säger han.

Men någon remiss har han inte fått.

– Om jag inte kan göra något åt min vikt, räknar jag med att jag är död om tio år. Jag känner av hjärtat redan nu.

Marcus Stendahl är långtidssjukskriven för en arbetsskada i armbågen. Skadan har gjort att han inte längre kan träna på gym, vilket har fått honom att gå upp ytterligare i vikt. I dag måste han köpa kläder från USA eftersom han har svårt att hitta kläder här. Allvarligare är att viktuppgången gett honom värk i både rygg och knän.

Han har gjort täta läkarbesök. Läkarna säger att han borde gå ner i vikt. Sedan får han gå.

Marcus har försökt: Som tonåring gick han till dietist. Sedan dess har han, förutom otaliga egna bantningskurer, testat Nutrilett och fått Xenical utskrivet (med förskräckande resultat, diarré är en vanlig biverkning). Och så har han varit hos Viktväktarna några gånger.

Misslyckandena föder skamkänslor. Marcus skulle vilja ha hjälp av sjukvården. Få stöd att lägga om sin kost, och kanske också en psykologkontakt för att titta på varför han äter för mycket – för det gör han.

– Jag har hört mig för på olika kliniker. Men kön är typ tre, fyra år lång. Det känns inte lönt, när jag kommer dit får jag väl nån kostplan och så får jag gå hem. Det finns så många som har samma problem.

Nu står hans hopp till ett forskningsprojekt.

– Jag har ansökt om att vara med och testa ett nytt bantningsmedel. Får se om jag får vara med på det. Hälften kommer visserligen att få placebo, men det kan vara bra ändå. Kanske får man lite förhållningsorder om vad man ska äta och så.

Kvinna i morgon: Hundratals

bantningsmetoder – ingen fungerar

Christina Vallgren