"Att äta p-piller i flera år inte mer farligt"

RELATIONER

Att äta p-piller i flera år är inte mer farligt för hälsan, än om man äter dem en kort tid. Det och mycket mer berättade Lotti Helström i sitt chatt med aftonbladets läsare.

Läs hela chattet här:

Lotti Helström säger: Jag är här och svarar gärna på frågor! Lotti

Anna säger: Kan man ha p-stav om man haft blodpropp???

Lotti Helström säger: P-stavar går bra att använda även om man har haft, eller har risk för att få blodproppar.

Lisa säger: Jag blir deprimerad av P-piller och får klåda av kondomer, vad skall jag göra (jag har provat olika sorters piller)?

Lotti Helström säger: Om du är alldeles säker på att det är hormoner i p-piller som gör dig deppat kan du prova med kopparspiral, det går oftast bra även om man inte fött barn.

Didi säger: hej. Jag fick en blodpropp i en armven för fem år sedan. Berodde det på p-piller???? Jag är helt frisk och hade fött vtå barn innan.

Lotti Helström säger: P-piller kan påverka blodet levringsförmåga och underlätta för bildning av proppar, men "orsakar" inte några proppar. Eftersom du haft propp en gång bör du undvika att använda kombinerade p-piller. Stavar, mini-piller, p-spruta och spiral går bra.

kiwi säger: jag har fått p-piller follimin av min gynekolog, sedan berättade min kompis att de är ett av de starkaste p-pillerna, stämmer det?

Lotti Helström säger: Nej, Follimin till hör inte de starkaste p-pillren. Det är ett bra lågdoserat p-piller som vi har lång erfarenhet av.

Didi säger: Varför kan man inte hitta på nåt för män? Typ p-piller.

Lotti Helström säger: Forksningen på p-piller för män pågår intensivt, och det blir nog ett genombrott inom de närmaste åren. Problemen vid utvecklingen av p-piller för män är, som för kvinnor, att finna metoder som har tillräckligt få biverkningar.

helena säger: Jag har ätit p-piller konstant i sju år... är det något som kan ge oönskade effekter, kan det vara skadligt att äta för länge?

Lotti Helström säger: Bra fråga, många tror att antal med p-piller har betydelse för riskerna. Det har det inte alls.

Stina säger: Kan en spiral vandra? MIn kompis spiral halkade fel. Gynekologen fick gräva fram den med pincett.

Lotti Helström säger: Spiraler har inte ben! Men om spiralen kom snett vid insättningen kan man få problem, liksom om livmodern har växt till sig under användningen.

Ebba säger: Varför blir jag så deppig och sur när jag äter p-piller?

Lotti Helström säger: Hos vissa kan gestagenet i p-piller ge humörpåverkan, och det kan vara en förklaring. Det finns psykologiska förklaringar också, din kropp kanske ogillar att du stänger av barnalstringsförmåga. Det kanske är trist att äta medicin varje dag när man ändå inte har sex varje dag?

Maggan säger: Det här med växande livmoderslemhinna - är det nåt som ökar och kanske till och med utlöses av p-piller?

Lotti Helström säger: Tvärtom, p-piller används som behandlign för kvinnor som har benägenhet att få för tjock slemhinna i livmodern.

Stina säger: Hur fertil är man efter 35? Måste man verkligen har preventivmedel? Eller det kanske inte blir nåt ändå?

Lotti Helström säger: Det är väldigt olika, Sara sägs ju ha varit 100 år. Vi ser kvinnor på abortmottagningen som är över 50 år. Vissa har svårt att få barn efter 35, andra inte, och det går inte att förutsäga vem som är fertil.

Stina säger: Min svärmor säger att spiral alltid ger en typ av missfall. Är det så? Eller hindrar den befruktning också? Jag har kopparspiral.

Lotti Helström säger: Ja, kopparjonerna som frigörs från koppartråden i spiralen ger en slags kortslutning av den lilla motorn i spermierna, de får svårt att simma! De får också svårt att befrukta ägget. Om ändå en befruktning skull ske fäster det befruktade ägget inte i livmodern. Om man vill kalla det missfall så...

Linnea säger: Jag har hört om ett p-piller som heter Yasmine och som är nytt på marknaden. Det ska ge mindre bieffekter (lindrigare PMS, mindre risk för viktökning, mindre humörsvängningar etc.). Kan det stämma?

Lotti Helström säger: Ja, det sägs att Yasmin kommer att ha de egenskaperna du nämner, därför att det har mindre biverkningar som förknippas med testosterona biverkningar. Det finns inte på markanden ännu, men beräknas komma under våren.

smurf säger: Kan man bli sjuk av p-piller?

Lotti Helström säger: P-piller ger lite ökad risk för en allvarlig, men ganska ovanlig sjukdom, nämligen djupa blodproppar. P-piller ger inga sjukdomar utan förhindrar graviditet som i sig är förenat med ännu större risk för exempelvis blodpropp, men också andra sjukdomar.

JH säger: Varför ignoreras riskerna med p-piller av många barnmorskor tror du?

Lotti Helström säger: jag kan inte svara, därför att jag inte tror att riskerna med p-piller ignoreras av barnmorskor.

Kalle säger: Min sambo är 18 år och har funderat på att sterilisera sig, är det vanligt i hennes ålder? Kan det ge biverkningar?

Lotti Helström säger: STerilisering ger biverkningen att man inte kan få barn. Det är mycket ovanligt att man väljer sterilisering när man är så ung, utom om man har en sjukdom som blir livshotande vid graviditet.

Moderator säger: undefined

anna säger: hur lång tid efter det att man slutat med ¨p-piller kan det gå innan man blir gravid

Lotti Helström säger: Hormonerna i p-piller försvinner ur kroppen på ngåra dagar. Utvecklingen av en äggcell till ägglossning tar allra minst en vecka. Man räknar med att ägglossningen kommer cirka 14-dagar efter att man slutat med p-piller, knappast tidigare. Det är väldigt vanligt att kvinnor tror att det skall ta lång tid att bli gravid efter p-piller, det är fel. När man slutar med p-piller har man precis lika lätt att bli gravid som man var innan man börjande med den.

Yena säger: När ja gåt p-piller var mina humörsängningar värre än en jojo. Jag bytte då till p-spruta och mår superbra! Men finns det några obehgliga bieffekter?

Lotti Helström säger: P-spruta är jättebra eftersom det är ett annat gestagen än i p-piller. Biverkningen är blödningsrubbningar som kan komma efter ett tag. Eftersom det tar en viss tid innan hormonet gått ut kroppen måste man planera eventuell graviditet i god tid.

Emelie 19 säger: om man går till gynekologen för att få p-piller, gör dom någon slags undersökning då, och hur går den till i såna fall?

Lotti Helström säger: Om man är frisk, har normalt blodtryck och regelbunden mens behövs egentligen inte gynekologisk undersökning för att man skall få p-piller. Ofta gör man det ändå för att se att allt är normalt. Ibland vill man ta prov för sexuell smitta, om man har haft oskyddad sex.

Madde säger: Kan man ta ett graviditetstest redan innan mensen är försenad? Jag tror att jag kan vara med barn. Måste man vänta tills mensen är försenad?

Lotti Helström säger: Graviditetstesten ger utslag om det finns ett hormon i urinen som utsöndras av embryot. Det kan i allmänhet avläsas i blodet från dag 24-25, alltså dagarna innan den väntade mensen.

Pippi säger: Vilket är bäst , koppar eller hormonspiral ? Vad är biverkningarna??

Lotti Helström säger: Kopparspiral är oftast gratis, ger mera mens, men regelbunden mens, ökar risken för infektion i livmodern, sprial är säkert. Hormonspiral är dyrt, mer än 1000:-, ger ofta oregelbunden men, men mensen blir väldigt liten, den ger lite mindre infektioner än koppar- och den är enormt säker.

Rixs säger: Hej jag undrar vilken slags skillnad detär mellan P-piller o minipiller. Gör det olika stor inverkan på hormonerna? kan man säga att minipiller är skonsammare för kroppen?

Lotti Helström säger: P-piller innehåller östrogen och gestagen, mini-piller innehåller bara gestagen i en llägre dos. P-piller tar över hormonproduktionen från äggstockarna, mini-piller hindrar befruktning men behöver inte påverka äggstockarna, utan ägglossningen fortsätter som vanligt. Båda påverkar kroppen och hormonerna, och man kan inte säga det ena är bättre för alla.

Tessan säger: Hur påverkas kroppen om man börjar och slutar med p-piller omvart annat?

Lotti Helström säger: Man får i allmänhet oregelbundna blödningar, annars är det väl inte så farligt. Men varför?

Anna säger: Är det farligt om man glömmer bort en kväll och tar det dan efter?

Lotti Helström säger: Nej det är inte farligt. Man kan få en liten mellanblödning. Händer det ofta finns det risk för att bli gravid, men enstaka gånger brukar gå bra.

Ms_Pink säger: Hejsan! Jag har hört att eftersom min mamma å andra i min släkt fått blodproppar så får inte jag äta p-piller! Stämmer verkligen det???

Lotti Helström säger: Ja, om din mamma eller någon annan nära släkting, typ syskon, haft blodpropp före 50 år rekommenderar man inte p-piller. Det är så många faktorer som samverkar till blodproppar, att man inte kan säga vad som gör vad i varje fall. Därför rekommenderas försiktighet, eftersom kombinerade p-piller (inte mini-piller eller stavar) kan öka risken att få blodpropp.

Anna säger: kan man ta ut en kopparspiral själv, om man vill bli med barn?

Lotti Helström säger: Tja, det kan väl gå, men då får man vara ganska vig. Med spegel och någonting som kan gripa tag i trådarna kanske det skulle gå att dra ut den. Med fingrarna är det svårt, den sitter lite fastare än så.

stina säger: är det ofarligt att äta p-piller under många år, om man inte röker och vad jag vet, ej anlag för blodpropp.

Lotti Helström säger: Ofarligt? Inget är ofarligt, men att p-piller är mindre farligt än att bli gravid är helt säkert.

Lotti Helström säger: Tack för alla roliga frågor! Hej då! Lotti

Moderator säger: Tack så mycket Lotti och alla som ville chatta. Över 400 frågor ligger på kö och väntar. Ni kan strax läsa hela chattsammandraget på kvinnasajten.Beklagar att inte alla hann få svar.

ARTIKELN HANDLAR OM