Hemligheter spräcker din familj

Psykologen Ulf Åkerström ger sina bästa råd när dolda sanningar hotar att slå sönder en familj eller ett förhållande

RELATIONER

Mamma har sin. Pappa och tonårssonen sina.

I nya svenska filmen "Familjehemligheter" med premiär i dag skildras en familj i sönderfall, alla med var sin hemlighet.

Men vad är det vi döljer för varandra i verkliga livet?

- Sex, pengar, missbruk och andras förtroenden, säger psykologen Ulf Åkerström.

Rolf Lassgård gör rollen som Bosse Bendricks och Maria Lundqvist spelar hans hustru Mona.

Ett svartbyggt hus, en otrohetsaffär och snatteri. I medelklassfamiljen Bendricks i filmens värld finns mycket som aldrig sägs.

- Det jag slås av när jag träffar familjer är att man hanterar hemligheter väldigt olika. Vissa par har den outtalade överenskommelsen med varandra att de ska dela allt. När de får barn skapar de också en familj där det inte ska finnas några hemligheter, säger Ulf Åkerström.

- Andra familjer ger varandra större eget utrymme. De räknar inte med att få veta allt om den andre.

Erfarenheten av familjehemligheter är stor från arbetet som chef för först Familjerådgivningsbyrån i Stockholm och nu för Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen på Södermalm i samma stad.

När en stor hemlighet avslöjas uppstår nästan alltid en kris i en familj. I krisens kärna ligger att en person känner sig lurad, utanför och maktlös. Det är för paret som delar allt som det slår hårdast om en hemlighet blir avslöjad.

- Om du tror att du och din partner kan tala om allt och får veta att den andre hemlighållit något under alla år, är det klart att det känns som ett oerhört svek. Hela bilden av förhållandet slås sönder.

Vilket råd ger du någon som bär på en hemlighet: att berätta eller inte?

- Det är en väldigt stor fara att bära på hemligheter. När de spricker kan de också göra att relationen spricker. Även om en sak hemlighålls i välmening kan det såra.

- Men det finns inga experter på värderingar. Vissa är beredda att betala ett högt pris för sanningen. Andra tycker det är viktigare att må bra än att syna verkligheten i alla skrymslen.

Hur handskas man med hemligheter och barn?

- Det är svåra överväganden för föräldrar att avgöra vad som ska vara hemligt och vad barn bör få reda på. En generell regel är att om det är problem som bara är de vuxnas i en familj ska barnen hållas utanför. Barn är väldigt bra på att ta ansvar för saker och ting. Men det måste vägas mot att livet kan bli gåtfullt och svårförståeligt om ett barn inte får reda på vad det behöver veta för att orientera sig i tillvaron.

Ett exempel är om pappa är periodalkoholist.

- I en viss ålder, ungefär när barnen kommer upp i skolåldern, är det bra för barnen att få veta varför pappa försvinner ibland.

Att barn har hemligheter för sina föräldrar hör till uppväxten och något man måste respektera så länge det är "bra hemligheter", menar Ulf Åkerström.

- Bra hemligheter kan vara att de har en låtsaskompis, gömt en skatt i skogen eller är kär i en klasskompis.

- Men det finns också dåliga hemligheter som är jobbiga för barn att bära och dem måste man som förälder vara uppmärksam på.

Ofta kan barnet ha gjort något det vet är fel, som att ha stulit något. Våld, sex eller droger kan också vara inblandade.

- Har man en trygg relation med sitt barn vågar de förhoppningsvis berätta sin jobbiga hemlighet. Undvik att pressa fram den, men tala om att du märker att barnet mår dåligt och skapa ett förtroende så att det vågar berätta, är Ulf Åkerströms råd.

I "Familjehemligheter" får den yngste sonen reda på att hans mamma har en affär med en annan man, något som inte den äkta mannen, Rolf Lassgårds rollfigur, vet om. Att en förälder har hemligheter för den andre föräldern tillsammans med ett barn är något Ulf Åkerström avråder från.

- Visst finns en del mindre förtroenden som barn och föräldrar kan ha. Dottern kanske vill prata med mamman om vissa intima saker, och tycker det är jobbigt att pappa är invigd, och likadant med son och pappa.

- Men man måste vara väldigt uppmärksam på att man inte splittrar familjen. Barn mår inte bra av att det är en spricka mellan föräldrarna där barnen kan spela ut dem mot varandra med hjälp av hemligheter. Gå inte på när barnen försöker med: "Säg inte det här till pappa."

Veckans hagelskur. Knappt hade president George W Bush lämnat den sista installationsbalen i Washington förrän han visade vad han egentligen menar med "medkännande konservatism". George ska dra in alla biståndspengar till internationella organisationer som sysslar med abortrådgivning. Det är så att man tappar andan. Denne lille, vite, rike, självgode, okunnige, leende, västerländske gubbe saboterar i en blink åratals arbete i fattiga länder med att göra livet något mindre omöjligt för utsatta kvinnor och de barn de redan har. Att kvinnor får makt över sina kroppar och över reproduktionen är en viktig nyckel till utvecklingen i alla länder, men inte minst i de fattigaste. Varje dag beräknas dessutom 300 kvinnor i världen dö i sviterna av illegala aborter. Det skiter uppenbarligen den "medkännade konservative" George W Bush i. Ingen bög tack, sa c

Veckans fel i bondepraktikan? Roland Larsson, ordförande för centerpartiet i Östergötland, har tagit bladet från munnen och fördömt Andreas Carlgren som ny centerledare av det enda skälet att han är öppet homosexuell. Roland Larsson tycker att Lena Ek vore mycket bättre: "Hon är bondmora från en småkommun och fyrabarnsmor." Men för tusan Roland, Lena ska väl ändå inte snyta dig och baka bullar!!!Fateme krockar också

Veckans solstråle. Det har handlat mycket om kulturkrockar på film: "Det nya landet", "Vingar av glas" och "Jalla Jalla". Lysande, men samtliga är gjorda av män. Den som vill ha en berättelse ur en kvinnas perspektiv kan läsa Fateme Behros bok "Fångarnas kör" som kommer i dagarna, en måsteläsning om att komma som kvinna från ett land med andra traditioner. "Kulturkrocken var som att krocka med en bil", säger Fateme, som också har skrivit den självbiografiska "Som ödet vill". Hallå Filminstitutet och hugade regissörer. Det här kan också bli film.Hjälp, djuren anfaller

Veckans hett & djuriskt. Bredbandsnätet saboteras av korpar. Man har upptäckt knaperhål på ledningarna och fjäderfäna anklagas: de gillar det blå plasthöljet som omger fiberoptiken. Det känns som man har hört det förr. När det gällde ubåtskränkningarna var det sälar, och när det nu gäller IT-satsningen är det alltså korparna. Vad näst? Är det lämlar som underminerar rälsen så att pendeltågen inte kan komma i tid?McDonalds på Moderna?

Veckans låghöjdsmärke. Tre styrelseledamöter ( Marie-Louise Ekman, Dan Wolgers och Robert Weil) har hoppat av i protest, men David Elliott, chef för Moderna museet, förstår inte alls kritiken mot att han släppt in Sony och deras företagsprodukter i museet. Bland annat kan man få se en infrusen bandspelare. "Moderna har alltid gjort nya och kontroversiella saker" säger han. Det ska bli jättespännande att se vilka nya och kontroversiella saker Elliott ska hitta på nästa gång. Hamburgerpyramid och cirkusnummer med Ronald McDonald?

Christina Larsson