Ska feta ha rätt till vård, Lars Engqvist?

Foto: Lotte Fernvall
Vilka överviktiga sak få hjälp? Den är en av frågorna som Kvinna ställt till socialminister Lars Engqvist. Än har han inte svarat.
RELATIONER

Under tre dagar har Aftonbladet skrivit om vårt nya folkhälsoproblem – övervikt.

Men inom sjukvården finns bara plats för var tusende gravt överviktig.

Övriga tvingas söka hjälp hos privata företag som på ett år tjänar minst en halv miljard på fetman.

Var tionde vuxen svensk är fet. Allt pekar på att allt fler kommer att bli det. Man uppskattar att fetman årligen kostar svensk sjukvård mellan två och sju miljarder.

Men bara en bråkdel av de pengarna satsas på hjälp åt de överviktiga att bli av med vikt. Det finns några hundra platser – till en halv miljon gravt överviktiga.

Vi har berättat om Marcus Stendahl, 29, som väger 150 kilo och tror att han kommer att vara död om tio år om han inte får hjälp att gå ner i vikt.

Men i brist på plats hänvisar sjukvården de flesta överviktiga till privata alternativ. Tack var det omsätter de privata viktminsk-ningsföretagen allt större belopp, de fem största sålde förra året bantning för mer än en halv miljard kronor.

Under en vecka har vi sökt socialminister Lars Engqvist, som ansvarar för hälso- och sjukvården, för att få svar på frågor om sjukvårdens ansvar för överviktiga.

Än har han inte svarat.

Här är frågorna som Kvinna har ställt till socialministern:

Christina Vallgren