”Kroppen förfaller – känslorna är de samma”

RELATIONER

Kärleken mellan en ung kvinna och en gammal man.

Det är temat i André Brinks nya roman ”I åtråns namn”.

– Även om kroppen förfaller är känslorna de samma.

André Brink är en av Sydafrikas främsta författare och blev känd över hela världen för sitt motstånd mot apartheid-regimen. Han tjänstgör även som professor i engelska och litteratur vid universitetet i Kapstaden.

– För två år sen insåg jag plötsligt att jag snart måste pensionera mig från ett arbete jag älskade. Mitt yrkesverksamma liv höll på att ta slut. Det kom som en chock och fick mig att börja tänka på åldrandet, hur det är att bli gammal.

– Vid ungefär samma tid berättade en ung, vacker studentska för mig att hon skulle göra abort. Hon hade varit tillsammans med tre män och visste inte vem som var fadern. En av de underbara sakerna med att vara författare är att folk anförtror dig saker, man blir som en biktfar. I den här fallet försökte jag trösta henne och förklarade att hon skulle vara beredd på att bli deprimerad efteråt.

– Men hon tyckte inte att det var något märkvärdigt och fortsatte obekymrat med sitt liv. Då tänkte jag på hur olika man kan se på en situation beroende på i vilken ålder man är.

– Samtidigt undrade jag varför hon överhuvudtaget kommit till mig om det nu inte var så viktigt.

Tankarna på det egna åldrandet och den unga kvinnans reaktion blev några av infallsvinklarna till det projekt som så småningom utmynnade i romanen ”I åtråns namn”.

– Historien trängde sig på. Jag höll på med en annan bok men tvingades lägga den åt sidan. I vanliga fall brukar jag förbereda mig länge och noga och vara helt på det klara med handlingen, från början till slut.

– Det som nu hände var mycket märkligt. När jag började skriva på morgonen hade jag inte aning om vad som skulle hända. Boken tog över och skrev sig själv. På sex veckor var den klar. När den tog slut drabbades jag av en oerhörd tomhet.

”I åtråns namn” handlar om Ruben Olivier, en 65-årig änkling, som fått sparken från sitt jobb som bibliotekarie för att han är vit. Hans vuxna söner har emigrerat till Australien och Kanada eftersom de inte längre tror på en framtid i Syd-afrika. De är oroliga för sin far som bor ensam i ett stort hus och annonserar efter en hyresgäst åt honom så att någon mer bor i huset.

En kväll ringer Tessa Butler på. Hon är 29, vacker och egensinnig. Hon flyttar in och Rubens tillvaro blir aldrig mer sig lik.
En ung, vacker studentska berättade för mig att hon skulle göra abort

Berättelsen utspelas mot bakgrunden av dagens Sydafrika, där det ökande våldet och kriminaliteten är en del av vardagen.

– Vi trodde vi skulle kunna skapa en ny värld när Nelson Mandela tog över. Jag har alltid varit optimist och är det fortfarande. Men jag har börjat oroa mig för framtiden. De unga välutbildade flyttar härifrån och det har landet inte råd med.

– Jag känner president Thabo Mbeki väl och sa för flera år sedan att det finns en risk för att han kommer att införa en enpartistat och bli en ny Robert Mugabe. Han har systematiskt gjort sig av med sina rivaler under sina år vid makten och det är alarmerande.

André Brink har investerat för mycket av sig själv i Sydafrika för att kunna flytta därifrån.

– Men om jag var 20 år i dag skulle jag kanske tänka i andra banor.

Fakta/André Brink

Vinn André Brinks nya roman

Ingalill Mosander