Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

POCKET: Dom av Cilla Naumann, Bonniers Pocket, ca 55 kr

En nedstigning i helvetet – suggestiv, skakande och kraftfull. Vad gör man som förälder om ens barn arresteras för mord? Det är vad som händer Sonja och Olof. Hon är advokat, han läkare och de har levt ett välbeställt, harmoniskt liv till det ögonblick polisen ringer. Den lyckade familjen rämnar, vännerna drar sig undan och tillvaron krymper. Kvar finns en mamma och pappa som frågar: Vad har vi gjort för fel? Och vem är han egentligen, vår son?

POCKET: Den svarta tjärnen av Thomas H. Cook, Månpocket, ca 59:90 kr

Sällan har jag läst en lika suggestiv kriminalroman. Spänningen byggs sakta upp, sida för sida och det börjar krypa längs ryggraden. En ung, vacker kvinna tar anställning som teckningslärare vid en pojkskola i en amerikansk småstad. Hon kommer från en kosmopolitisk, frigjord värld och när hon förälskar sig i en gift, manlig kollega anar hon inte vilka konsekvenser deras relation kan få. Utsedd till bästa utländska deckare år 2000 av Deckar-akademin.

FAKTA: Stora Krukväxtboken, av Carin Swartström, ICA bokförlag, ca 248 kr

Det dröjer några månader innan man kan börja ägna sig åt att gräva i jorden och då kan fönsterträdgården utgöra ett tröstande tidsfördriv för alla med gröna fingrar. Att pyssla med sina krukväxter, plantera om, köpa nya, förbättra livsbetingelserna för dem som slokar är inget dåligt alternativ. Riktigt skojigt kan det bli om man har detta inspirerande uppslagsverk i sin närhet. Här finns svar på precis allt man behöver veta om krukväxter och vackra bilder därtill.

HUMOR: Fruktlösa försök, av Ben Elton, Forum, ca 292 kr.

Kan man skriva en rasande rolig bok om barnlöshet? Jo, om man heter Ben Elton och benådats med en sagolik humor och förmåga att nagelfara våra svagheter med både värme och träffsäkerhet. Historien handlar om Sam och Lucy, framgångsrika och lyckliga. Till den dagen då de bestämmer sig för att skaffa ett barn och det inte går. De hamnar i en karusell av hormonbehandlingar, temperaturmätningar och provrörsbefruktningar, som kan ta död på vilken kärlek som helst.

SLÄKTKRÖNIKA: Drömmarnas hus av Alev Lytle Croutier, Brombergs, ca 329 kr

Förtrollande och exotisk, med samma stämning som i ”Tusen och en natt”. En annorlunda familjesaga, som man ska ta sig tid att njuta av. Vi får följa tre kvinnor i tre generationer och hur deras liv gestaltar sig från förra sekelskiftet fram till våra dagar. Huvudrollen spelas av ett hus i Smyrna i Turkiet. Det kryllar av släktingar och barn, hemliga älskare, tjänstefolk och vuxna döttrar som ska giftas bort. Allra vackrast är Aida, som koras till Miss Turkiet.