Lenas man blev svensk – då ville han skiljas

RELATIONER

Han var flykting, hon gav honom både pengar och kärlek.

På Lenas ort har ytterligare fem kvinnor blivit övergivna av sina män efter att männen fått medborgarskap.

Lena är svenskan som gifte sig med en flykting.

Hon försörjde honom, betalade hans körkort, skänkte pengar till hans familj.

När han fick medborgarskap och jobb övergav han henne. Och tog hit en ung brud från hemlandet.

Kvinna träffar Lena i hennes pappas lägenhet. Där bor hon sedan en tid för att spara pengar. Hon har aldrig haft gott om dem. Under åren då hon försörjde Nebojsa levde de på existensminimum.

– Jag kunde ha bott i slott nu. Det är många hundratusen kronor jag har gett honom. Nu är hela livet förstört.

Lena ser sliten ut för sina 38 år. Hon visar ett foto på sig själv under åren då hon var tillsammans med Nebojsa. Hon är glad, smal och har långt ljust hår. I dag har hon gått upp många kilo, klippt av håret och färgat det rött. Nebojsa, i dag 32, är inte med på bilden.
Jag brydde mig inte om vad andra tänkte

– Jag har packat ner alla foton där han är med. Jag vill spara dem, men känner mig så kränkt och ledsen när jag tittar på dem.

Allt började för drygt sju år sedan. De träffades på en pizzeria i en liten ort i mellersta Sverige. Han var flykting och hade kommit till Sverige ett halvår tidigare. Hon var uppvuxen på orten, skild och hade en liten dotter. De blev kära.

– I alla fall var jag jätteförälskad. Men jag vet ju inte om han planerade allt redan då.

Snart flyttade han från flyktingförläggningen hem till henne. De levde på hennes låga lön. Det var en jobbig tid. Hon slet och jobbade för att få det att gå ihop. Det var en liten ort, och det skvallrades om paret.

– Jag vet vad de tänkte, men jag brydde mig inte. Jag tyckte om honom.

Lenas familj tog dock emot honom bra. Men i slutet av 1993 fick han beskedet: utvisad.

Lena ringde runt överallt för att han skulle få stanna. Svaret hon fick var att han var tvungen att bli utvisad först och sedan komma tillbaka genom familjeanknytning.

Nebojsa återvände till sitt hemland. Lena ägnade varje ledig stund åt att ringa dåvarande invandrarverket och ländernas ambassader. Efter en resa till hans hemtrakter där de också gifte sig, fick han positivt besked. Den 15 april 1994 fick han tillstånd att resa in i landet.
Han hade förlovat sig fast han var gift med mig

– Jag flög på små moln när jag skulle hämta honom i Stockholm.

De fortsatte att leva på hennes lön. Han pluggade svenska och Lena betalade hans körkort för att han lättare skulle få jobb.

– I början var vi väldigt lyckliga. Han sprang inte ute på kvällarna, utan satt inne med mig, vi spelade bingolotto och hade det mysigt.

I december 1996 åkte han hem för att hälsa på sin familj och var borta i fem veckor. Han hade med sig pengar och kläder som Lena och hennes familj skänkt. Kanske var det då allting planerades, tänker hon i dag.

I maj 1997 fick han svenskt medborgarskap, och strax därefter fick han jobb på ett mindre företag.

Christina Larsson