– Det är inte handikappet man blir kär i

Eva Bergengren spelar tjejen som brädar sin syster i kärlek fast hon har Downs syndrom

RELATIONER

Skönheten har Downs syndrom. Och får sin prins.

– Han bryr sig inte om att hon är handikappad, säger skådespelerskan Eva Bergengren.

Foto: Maria Östlin
På filmduken spelar Eva Bergengren mot Ebba Hultkvist och har ett kärleksförhållande med Bengt Dahlqvist, känd från ”Skilda världar”.

I kortfilmen ”Skönheten” spelar Eva Bergengren, 25, en flicka som Bengt Dahlqvist från ”Skilda världar” blir förälskad i. De blir förälskade i varandra.

Precis som Eva har hennes rollfigur Downs syndrom.

– Det är inte handikappet man blir kär i. Han ser att det finns en skönhet i henne, en skönhet och en kärlek. De tycker om varandra och vill dela varandras liv, säger hon.

Omgivningen är inte fullt så förstående. Ebba Hultkvist, från ”Skärgårdsdoktorn”, spelar själviska systern som svärmar för samma pojke.

Föräldrarna försöker få sina barn på andra tankar. Pojkens pappa blir arg.

– Pappan ser att hon är handikappad. Han vill inte att hans son ska ha ett förhållande med en handikappad. Han tänker att det kan bli bekymmer, säger Eva.

– På ett sätt kan jag förstå det.
Det finns mycket fördomar mot människor med handikapp

Flickans mamman försöker handgripligen att skilja dem åt.

– Hon tänker på sin dotters bästa. Mamman vill kanske att flickan ska vara med någon som har samma handikapp. Men hon förstår inte att de vill ha varandra.

Hur är det för dig?

– Mamma och pappa skulle nog inte vilja att jag hade ett förhållande med någon riktigt utvecklingsstörd, någon som inte kan prata eller så. Hellre någon med Downs eller något lättare handikapp.

Har du känt dig överbeskyddad?

– Nej, jag hade en kompis som försökte bestämma över mitt liv. Mamma är på ett mer naturligt sätt, hon hjälper mig om något skulle hända.

Eva har haft två längre förhållanden, sedan ett drygt år tillbaka har hon en pojkvän som heter Andreas.

Han har också ett lättare handikapp, men inte Downs syndrom. Han bor i huset bredvid. De bor hos varandra på helgerna och ses någon gång i veckan.

– I början var mina föräldrar nog lite tveksamma till om Andreas var den rätte för mig. Sen förstod de att vi ville ha varandra.

Filmen är nästan helt utan dialog. Musik och bilderna får tala.

– Det finns mycket fördomar mot människor med olika former av handikapp, säger filmaren Martin Lima de Faria.

– Det känns viktigt att ställa frågan: ”Vad är skönhet?” Idealen är så fokuserade på att vara smal och snygg.

Han har gjort filmen tillsammans med Anette Skåhlberg. Den visas på Göteborgs filmfestival i veckan och kommer troligen att gå på tv. Filmen är nummer tre i en serie kortfilmer om empati och fördomar.

Filmen slutar med en olycka med tursam utgång och en kyss.

Verkligheten är bättre. Eva och Andreas har börjat leta efter nickelfria förlovningsringar.

– Kärleken är varm, härlig, underbar. Man ska vara ärlig mot varandra, tycka om och hjälpa varandra. Och så måste man lita på varandra till hundra procent.

Christina Vallgren

ARTIKELN HANDLAR OM