Vad gör man när barnen köttstrejkar?

Vegankost för barn kräver jätteportioner, annars räcker inte energin

Foto: Kalle Assbring
Vegankost är ofta fattig på energi. Det måste man kompensera genom att äta mycket, vilket kan vara tufft om man är liten.Erik Hansson, som fyller 10 år i dag, väljer moroten framför hamburgaren.
RELATIONER

Tv-bilder på djurplågeri i belgiska slakterier.

Larmrapporter om galna kosjukan.

Alla blir vi påverkade, inte minst barnen. Men vad gör man som förälder när barnen inte längre vill äta kött?

Det viktigaste är att respektera deras val. Det anser Pia Lindeskog, nutritionist på centrum för tillämpad näringslära, Stockholms läns landsting.

– Även om jag vet att min dotter skulle må bättre av att äta kött kan jag inte tvinga henne. Barnens oro måste tas på allvar.

Om oron handlar om att djuren behandlas illa kan en väg vara att välja kött från kravmärkta djur, föreslår hon. Men om barnet inte vill äta kött alls måste familjen lägga om sin kost. Det går inte att fortsätta laga köttfärssås, och låta vegetarianen äta spaghetti och grönsaker.
Gratinera grönsaker är inte att laga vegetariskt

– Det måste finnas ett fullgott alternativ. Det är viktigt att man som förälder inte bara tänker: ”Vegetarisk mat, jaha. Vi gratinerar lite grönsaker och that’s it”, säger Pia Lindeskog.

För ett barn som inte äter kött måste

näringsämnena som finns i kött ersättas med andra livsmedel som innehåller järn och zink. Barnen måste äta vad hon kallar växtvärldens kött: linser, bönor och kikärtor.

Om de äter mjölkprodukter är faran mindre att barnet får näringsbrist. Som vegan behöver barnet däremot äta kosttillskott för att bland annat få i sig det livsviktiga vitamin B12.

Ett annat problem för barn som äter vegankost är att maten kan bli väldigt energifattig och att de därför behöver äta stora volymer.

– Barn kan inte äta lika mycket mat som vi vuxna. Det är inte helt lätt att få en

växande individ att äta de stora portionerna ärtor, bönor och linser som behövs på sikt.

Därför tycker inte Pia Lindeskog att barn i förskoleåldern eller yngre ska övergå till helt vegetarisk kost om de inte är vana vid det sedan tidigare.

– Det tar ett tag innan man äter de större portionerna. Jag avråder därför från att göra drastiska omläggningar av kosten för små barn. Men har man ett barn som vägrar äta har man inget val.

TIPS/Till nyblivna vegoföräldrar

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM