Foto: Sara Ringström
”När jag var yngre ville jag bli känd för att få kärlek och uppskattning ”
RELATIONER

forts: intervju Amanda Ooms

Hur var er relation?

– Jag gjorde en intervju med Ulf för Joakim Strömholms dokumentär om honom. Han dök upp i livet och blev förälskad i mig. Men han var ju en trasig människa och eftersom jag kände igen det där och visste vad det var så lyckades jag faktiskt hjälpa honom. Vi var ju aldrig ett par, även om vi kanske sov tillsammans några nätter. Men vi hade ett starkt möte i huvudet, en kärlekshistoria som var på ett plan som folk egentligen inte har med att göra.

– Vi faxar till varandra fortfarande och är själsfränder och ses någon gång om året och käkar middag i fyra timmar och talar om allt vi varit med om.

Är du likadan själv?

– Det konstiga är ju att jag inte är det. Jag har sökt mig till det destruktiva så att jag slipper göra det själv eftersom jag själv är ganska odestruktiv men har ett behov av det.

Du tänkte ta livet av dig själv en gång. Vad hände då?

– Jag trodde att jag ville det. När jag fyllde 30 kände jag att jag inte hade lust till livet längre, för första gången. Jag har inte varit där sedan. Kanske var jag tvungen att gå dit och kolla var det var. Det gick ju bra, jag sitter ju här.

– Då hamnade jag på sjukhuset, det var inte så bra. Jag vet inte om jag vill berätta om det i detalj. Det var inte så kul, men jag klarade mig.

Du har gått hos psykologer.

– Ja, när man får en kollaps söker man hjälp, förhoppningsvis. Jag var bara helt utmattad, jag trodde att jag inte orkade leva längre. Men egentligen var jag bara jättetrött, hade arbetat för mycket. Lever man hela tiden på hotellrum utan sina vänner blir man ensam, det blir för mycket.

– Att vara filmskådespelerska är ett ensamt liv.

Efter Lundell blev du tillsammans med Joakim Thåström igen och bodde många år i Holland.

– Ja, det var bra år då vi bodde i Holland.

Varför tog det slut?

– Ja, det kan man ju fråga sig. Kärlek gör det ibland, säger Amanda lite avvaktande och slår sedan ut med armarna i ett uppgivet och skrattande erkännande:

– Joakim blev kär i någon annan, helt enkelt. Han lämnade mig. Det är klart att jag var olycklig, den första kärleken är som den är, den går ända ner i fotknölarna. Det var fruktansvärt, säger Amanda Ooms och det märks att det inte är ett favoritämne som kommit upp.

Hon blir tystlåten, vilket är ovanligt.

Sedan säger hon:

– Nog om honom. Jag vill inte tala i timmar om de där två. Det var så länge sedan.´
Jag räddade livet på Ulf Lundell

– Jag förstår, det är ju era hjältar men jag har har inte bott i Sverige på tio år så jag tänker inte på det. Så snälla, börja inte artikeln med det där. Det gör alla, alltid. Det och att jag var naken på film.

Ja, du har varit naken rätt ofta. Varför?

– Det är för att jag är så vacker.

Har du alltid tyckt att du varit vacker?

– Ja. Jag är ju det. Det har jag alltid varit. Eller, jag såg jätterolig ut när jag var liten med stora tänder och stora öron?men tänderna växte ihop. Jag känner mig vacker, men det har att göra med vad man känner härinne, säger Amanda Ooms och dunkar sig mot bröstet.

Hade ni riktigt sex i filmen ”Hotell S:t Pauli” eller inte?

– Vad tror du?

Jag hoppas det. Det vore mycket roligare då .

– Så länge du tror på det så är jag i alla fall en svinbra skådis.

Hur är du att leva med?

– Jag är bra, jag lagar väldigt god mat och så är jag snäll, skrattar Amanda Ooms som tycker att en löjlig fråga har ställts.

Du måste ha krossat en massa hjärtan.

– Kärlek handlar inte om tid. Jag tror att jag är en sådan människa som kan ge saker på bara kort tid. Det är klart att man blir ledsen om det inte fungerar, men fungerar det inte ska man inte vara tillsammans. Varför ska man vara det?

Vad faller du för?

– Stora näsor och djup blick.

Hur träffar du dem?

– Det är lite olika. Ofta via andra människor, tycker jag det verkar som. På jobb eller middagar. Jag har inte tid att irra omkring så mycket längre, jag är inte ute så mycket och ”vimlar”. Jag går på middagar som jag tycker verkar roliga och där träffar man ibland människor, både män och kvinnor som är intressanta. Eller i arbetet.

Vågar män stöta på dig?

– Nuförtiden händer det inte så ofta. De tittar på mig. Men jag har fått någon form av utstrålning som gör att de inte stöter på mig.

Har du haft längre förhållanden med kvinnor?

– Nej, inte några längre. Det är väl mer såna möten där man känner? (gör ett fräsande ljud). Men det var länge sedan nu.

Skulle du beskriva dig själv som bisexuell eller är det bara roliga infall eller attraktion?

– Allt är väldigt, väldigt allvarligt i mitt liv. Men det där vill jag inte heller gå in på i detalj. Men det har hänt.

Har du haft någon stor kärlek efter Thåström?

– Ja, två stycken som har varit viktiga.

Men de fungerade inte heller?

– Jo, fast inte i tio år, säger Amanda Ooms och blir demonstrativt tyst igen.

Längtar du efter barn?

– Ibland kan jag göra det, när jag hälsar på folk som har underbart söta familjer. De säger ju att kvinnor som inte får barn blir bittra när de blir gamla, men jag känner inte så nu att jag skulle tycka att mitt liv var förspillt om jag inte fick familj.

Är du nöjd med livet?

– Jag tycker om mitt liv. Det går i vågor det där. Förra året var konstigt. Tre filmer jag skulle varit med i sprack i sista minuten. Men å andra sidan har jag målat väldigt mycket. I vår vet jag inte vad jag ska göra, jag har i alla fall pengar så att jag klarar mig ett bra tag till.

Kan du få panik för att pengarna ska ta slut?

– Jo, det händer ju. Men på något konstigt vis ordnar det sig alltid i sista minuten, eller så säljer jag några tavlor.

Du har sagt att Julia Ormond och Juliette Binoche fått roller du skulle fått annars. Menar du att om Julia Ormond tackat nej till till exempel ”Fröken Smillas känsla för snö” så hade du fått rollen?

– Om ingen som har två miljoners garanti på namnet hade fått den så kanske, jag vet inte. Det är en fruktansvärd konkurrens. Jag är med i slutet på testfilmingar men oftast går rollerna till någon som är mer känd och som därmed hjälper till att finansiera filmen.

Vad gör du när du vill ha kul?

– Då bjuder jag in mina favoritmänniskor och lagar mat.

Är du rädd för att bli gammal?

– Jag måste erkänna att jag för första gången faktiskt ser att jag åldrats. Jag visste inte att den känslan fanns, jag har alltid sagt att jag längtat efter att bli gammal. Så rent mentalt längtar jag efter att bli gammal, men jag måste erkänna att kvinnan i mig tänker att ”oj då, jävlar alltså”, säger Amanda Ooms och pekar på några påstådda rynkor.

– Men å andra sida, jag har inte åldrats så mycket. Jag ser ju faktiskt mycket yngre ut än jag är.

Är du rädd för döden?

– Nej. Det har nog att göra med att min mamma dog, jag har ett annat förhållande till döden. Kanske kommer jag vara rädd sekunderna innan, men jag tycker att jag redan nu gjort tillräckligt, på ett sätt.

Vad gör du om 10 år?

– Förhoppningsvis har jag kul och är glad för det jag gör? Jag antar att jag kommer att vara precis likadan eftersom jag alltid varit likadan, skrattar Amanda Ooms och det är väldigt lätt att förstå varför Ulf Lundell blev förälskad i henne.

Fakta/Amanda Ooms

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM