- Svenskar är för fega när invandrare gör fel

I måndags berättade Kvinna om Lena. En svensk tjej som gifte sig med en man som utnyttjade henne för att få svenskt medborgarskap. Därefter gifte han om sig med en kvinna från sitt hemland. Reaktionerna på artikeln har varit många. Två av dem som hörde av sig var politikern Tanja Bojoviç och invandrar-konsulenten Pierre Alison.

1 av 2
Pierre Alison, invandrarkonsulent
RELATIONER

Han fick medborgarskap, körkort och jobb. Hon fick stora skulder.

Kvinnas berättelse om Lena som gifte sig med en flykting har engagerat många.

- Se över lagen. Svenskar är för fega när invandrare gör fel, säger Tanja Bojoviç, s-politiker.

Tanja Bojoviç, 50, har genom sitt arbete i Röda Korset träffat många Lenor.

- Det ska inte vara lätt att gifta sig för att få medborgarskap och sedan överge den personen. Att gå in i ett förhållande så beräknande är kriminellt.

- Som invandrare måste jag ställa mig upp och säga att det är fel. Ni svenskar är för fega, säger hon.

Själv flydde hon kommunismens Jugoslavien i början av 1970-talet och kom till Sverige. I dag är hon socialdemokratisk politiker och sitter i Sollentunas kommunfullmäktige.

Nu vädjar hon till regeringen att ändra lagen, till exempel genom att kräva att en person måste vara gift längre innan han får medborgarskap, eller sätta en tidsgräns innan en nybliven svensk medborgare får gifta om sig med någon från hemlandet.

- Det här är ett känsligt ämne, men vi måste kunna diskutera det öppet. Vi får inte sopa problemen under mattan, oavsett var de kommer ifrån. Integration kommer aldrig att ske om vi inte har ömsesidig respekt och tål kritik.

Tanja Bojoviç tycker att svenskarna i all välmening gör skillnad på invandrare och svenskar. Tendenserna märkte hon tydligt då hon jobbade som barnskötare på dagis.

- Om invandrarbarnet gjort något skyllde man på Pelle och Kalle med förklaringen: "Det är ju synd om invandrarbarnen".

- Vi gör både vuxna och barn en björntjänst om vi inte visar tydligt vad vi tillåter och inte tillåter.

I Uppsala finns en stödgrupp för svenska kvinnor som farit illa i förhållanden med invandrare. En av dem som tagit initiativ till gruppen är invandrarkonsulenten Pierre Alison, själv från Persien (nuvarande Iran) och gift med en svenska. Ändå vill han varna svenska tjejer som är på väg in i förhållanden med någon som nyss kommit till Sverige.

- Jag förstår om man blir kär. Man tar alltid en risk när man gifter sig, men att gifta sig med någon som precis kommit till en annan kultur gör risken flera gånger större.

- Med en svensk kille har du mycket information: var han har gått i skolan och vem som är hans mamma och pappa. En invandrad man måste du ge tid så att ni kan gifta er på samma villkor som ni skulle ha gjort om han var en svensk kille. Gör du inte det, är det som att köpa en aktie utan att veta vad det är för någonting. Den kan gå upp, men den kan också krascha.

RÅD/Så undviker du att bli utnyttjad

Christina Larsson