Kvinnor - sluta älta era exmän och skaffa ett liv

RELATIONER
Unni Drougge, 44, är journalist och författare

Ganska ofta blir jag kontaktad av förtvivlade mammor som ligger och sprattlar i skilsmässodiket. Exet är deras stora problem. Han har slagit ner som en järndörr mellan kvinnan och hennes ljusnande framtid. Det är strul med barnen som han antingen vill äga eller också knappt vill kännas vid. Det är strul med pengar. Strul med bostaden. Strul med exets nya kvinna. Exet

rusar runt som en galen råtta i dessa frustrerade singelmammors huvuden under både vardag och fest. Över vinglasen en barnfri kväll på krogen (då exet äntligen ställt upp som barnvakt) ska det också ältas. Han sa si, han gjorde så. Jag vet, för jag råkar ha varit en riktigt duktig exältare.

Och visst är det tufft i början. Ett ex är ju ett X, ett kryss över ritningarna, en plump i protokollet. Men sen tecknas nya skisser och skrivs fräscha protokoll. Varför ska det gamla exet hamna även där? Varför envisas med att studera de gamla ritningarna?

Ni kvinnor som idisslar exens hitanden och ditanden - skaffa ett liv. Han har gjort det för längesen. Ignorera honom. Låt honom inte bjuda på fler bittra samtalsämnen.

Jo men... Nej men... Jag hör er. Han ger sig inte. Han vill ha det och det. Och det går inte för då... Men vad är det som egentligen inte går? Det går inte att låta exet stå i vägen, systrar! Vill han att barnen bor hos honom halva tiden? Testa det! Vill han aldrig ställa upp för barnen? Räkna då inte med honom! Jävlas han om pengar? Kasta dem i ansiktet på honom! Bryter han mot lagen? Kalla på polis. Men för det mesta rör det sig bara om vanliga hopplösa, snåla, opålitliga, svekfulla, lögnaktiga (lägg till det som fattas) exmän. Vill ni fortsätta fajtas med dem, så gör det. Men sluta älta. För det är så osexigt att man inte ens får chansen att ragga upp nästa ex.