Anorexihem utan läkare får fortsätta

Föräldrar anmälde hemmet efter att dottern försämrats under behandlingen"De som kommer hit får inte vara sjuka i kroppen"

RELATIONER

Privata behandlingshemmet Spira i Älvsbyn ska bota ätstörningar.

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot hemmet.

Den medicinska kompetensen är otillräcklig.

Ändå drivs hemmet vidare.

I oktober 1999 remitterades en anorektisk flicka till Spira av barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Umeå. Men flickan blev allt sämre, bland annat försökte hon ta livet av sig. Flickan kom hem och föräldrarna anmälde hemmet.

Socialstyrelsen riktar kritik både mot hemmet och kliniken som remitterade henne.

- De har anmält till vårt register att de ska bedriva hälso- och sjukvård, säger Staffan Blom, överläkare på Socialstyrelsen.

- Men de har inte den personal som krävs. Vi anser att man behöver medicinsk kompetens för att bedriva vård för den här gruppen. Anorexi kan bli livshotande.

Ralph Edin, föreståndare för hemmet, är utbildad byggnadsingenjör. Till sin hjälp har han en undersköterska, en hemvårdare, en hushållerska, en arbetsterapeut och en beteendevetare med steg 1-kompetens i psykoterapi. En sjuksköterska, tillika psykoterapeut har nyligen anställts. Om läkare behövs, får patienterna gå till vårdcentralen.

- Ätstörningar sitter i huvudet. De är ju sjuka de som kommer, men de ska inte vara sjuka i kroppen. Det klarar vi inte av. De måste ha bra blodvärden och så, säger Ralph Edin.

- Om vi kan få bukt med ätstörningen vill vi att de som remitterar ska fixa de andra bitarna kring patienten.

I mars måste hemmet ha vidtagit åtgärder. Till dess fortsätter verksamheten. Hittills har ett tiotal patienter bott på hemmet, både barn och vuxna.

Varför får de fortsätta?

- Vi har inga indikationer på att några patienter kommit till skada, säger Staffan Blom. Flickan hade redan lämnat behandlingshemmet och när vi besökte hemmet fanns det inga patienter där.

- Men vi kommer att granska verksamheten mycket noga.

Christina Vallgren

ARTIKELN HANDLAR OM