– Vi avslutar jobbet i bilen

1 av 3 | Foto: Marie Birkl
”Hemma pratar vi inte så mycket jobb”, säger Renée och PO Eklund som är lärare på samma skola.
RELATIONER

Renée och PO Eklund har jobbat tillsammans på Ovikens skola i sex år. Deras recept till framgång är att separera arbets- och privatliv.

– Stunden när vi pendlar är viktig. Vi ställer om till jobbrollen under de där tre milen till skolan, säger PO.

– Vi har verkligen jobbat på att ha arbetet för sig och privatlivet för sig. Jag tror att alla mår bäst av det, även barnen och våra arbetskamrater, säger Renée.

– Det gäller att förhålla sig till varandra så att man fortfarande är individer i arbetslaget och inte ett par. Eftersom det har fungerat så har ingen av oss behövt byta jobb, även om vi har haft chansen att göra det, säger PO.

Omvänt har jobbrollen aldrig tagit över PO:s och Renées förhållande. De är överens om att det är viktigt att ha andra gemensamma intressen.

– Hemma pratar vi inte så mycket jobb. I bilen på vägen hem försöker vi avsluta arbetsdagen. Där kanske PO är bättre på att sätta stopp, säger Renée.

En klassisk källa till konflikt är stressiga starter på dagen. Renée och PO eliminerar den pyrande grälfällan på ett handfast sätt.

– När vi sätter oss i bilen på morgonen har vi knappt setts. Vi går inte upp klockan sex och äter gemensam frukost. Var och en kör sitt eget race så det hinner inte hända så mycket, säger Renée.

Enligt Renée och PO bygger framgångsformeln på att kunna prata med, och förstå varandra. Men också att inte ta varandra för givna.

– Det kan vara bra att ha dagar då man inte träffas. Så att man inte glömmer bort att längta, säger Renée.

– Inget blir privat

Två katter, ett missförstånd och massor av smygflirtande. Det var upptakten till Annamaria Anderssons och Patrik Engströms förhållande.

Allting hände på Ica-lagret i Västerås.

De har varit ett par sedan september 1999. Och det är tack vare katterna och Annamarias båda systrar.

– Vi har båda varsin katt som heter Fritte, det var så det började. Vi är väldigt intresserade av katter båda två. Så vi pratade om dem, säger Annamaria. Det är en stor fördel när man jobbar ihop, att man hinner lära

känna varandra ordentligt innan man blir tillsammans.

– Mina två systrar jobbade på lagret under den här perioden. Patrik snackade med min mellansyster och hälsade till min lillasyster. Men mellansyrran trodde att hälsningen var till mig. Så hon menade att Patrik nog var lite intresserad av mig. Och då börjar man fundera och bli intresserad själv.

– I början tänkte jag att jag aldrig skulle ha någon på Ica, vi skulle ses så mycket. Alla känner alla och inget blir privat, säger Annamaria.

I början av förhållandet var det mycket smussel för Annamaria och Patrik. Skygga blickar, korta telefonsamtal. Ingen fick reda på något. Men på julfesten -99 bestämde de sig för att visa att de var ett par.

– Alla tyckte att det var kul. Ingen reagerade konstigt. Inte ens någon av cheferna. Men vi hade kanske tur för Ica-lagret var mitt uppe i en omorganisation just då. Ingen hade väl tid att bry sig riktigt, säger Annamaria.

– Det bästa med att jobba ihop är att man förstår varandras situation, säger både Patrik och Annamaria.

– Det slutade med katastrof

Mia Pettersson säger att hon ofta blir god vän med killar på jobbet. Och några gånger har det tänt till. Men det kan få riktigt obehagliga konsekvenser.

– Den första relationen jag hade på en arbetsplats slutade i katastrof. Jag sa upp mig efter fyra månader. Delvis för att ge relationen en chans, men också för att det inte funkade att jobba ihop, säger Mia.

– När våra arbetskamrater fick reda på att vi var ett par reagerade vissa misstänksamt. Killen som jag var tillsammans med hade dessutom en mindre chefstjänst.

– Receptionisten på företaget var också förälskad i den här killen. När hon fick reda på vårt förhållande blev hon som en omvänd hand. Hon struntade plötsligt i att ge mig viktiga meddelanden från kunder, säger Mia.

– Det gjorde att jag missade kundbesök och säljuppdrag. Jag kunde inte säga till min högste chef, eftersom receptionisten var så omtyckt och hade jobbat längre än jag.

– Men det var inte bara arbetskamraternas attityder som gjorde jobbkärleken omöjlig. Det hände att jag svartsjukt tjuvlyssnade på hans telefonsamtal och vice versa. Det hände till och med att han bokade av kundbesök bara för att vara kvar med mig.

– Hade vi inte blivit tillsammans hade jag nog jobbat kvar längre.