”Sätt lärlingarna hos regeringen”

RELATIONER

Lärlingar?

Gärna, säger företagen.

Nej tack, säger facken.

Till hösten är det tänkt att Stockholms gymnasieelever ska kunna välja ett lärlingsprogram i stället för vanligt gymnasium. Affärer, byggen och äldrevården är några av de arbetsplatser där lärlingssystemet ska införas.

Förslaget har lagts fram av skolborgarrådet Jan Björklund (fp) i Stockholm. Programmet blir helt praktiskt – inga lektioner i klassrummet alltså.

Bakgrunden till förslaget är att gymnasiereformen 1992 inte slagit väl ut. Allt fler tonåringar hoppar av gymnasiet, enligt statistik från Skolverket.

Än så länge gäller förslaget bara Stockholms stad. Fackförbunden ute i landet är kritiska till att återinföra lärlingssystemet.

– Det är ett elegant sätt för skolorna att slippa de elever som man har besvär med. Vad får vi egentligen för samhälle där människor inte har kunskaper i matte, svenska och engelska, frågar sig Kjell Johansson förbundsordförande i Målarförbundet.
Det är ett sätt för skolorna att slippa besvärliga elever

Han påpekar att det redan i dag finns ett lärlingssystem för byggnadselever som av olika anledningar inte vill gå gymnasiet, men att det är något som Målarförbundet inte gärna tillämpar eftersom de vill att alla elever ska ha en teoretisk grund att stå på.

– Varför ska just hantverksyrkena ta hand om samhällets värstingar, varför sätter man inte lärlingar på regeringskansliet, frågar sig Kjell Johansson?

Inte heller Vårdfacket välkomnar lärlingsförslaget.

– Det är fullständigt uteslutet. För att jobba som sjuksköterska krävs det att man först går gymnasiet och därefter en treårig högskoleutbildning. Vi har slagits för att få mer teori på högskolan eftersom det är så viktigt i det här yrket, säger Gunilla Johansson, vice ordförande vårdförbundet i Jönköpings län.

Tommy Johansson, 26, rörmokare i Stockholm, är också kritisk till idén.

– Det bästa vore om man gick två år i gymnasiet och sedan hade ett års praktik. De som kommer från skolorna i dag kan inte så mycket.

Det fackliga motståndet delas inte av företagen. Ronny Gustafsson, produktionschef på byggföretaget Skanska, tar med glädje emot lärlingar på sin arbetsplats.

– Det är ute på bygget som man lär sig yrket och det är ju bättre än att bara gå i skolan. Men ett problem kan vara att lärlingarna ser hur stressigt och rörigt det är på bygget så att de inte vill jobba hos oss, säger Ronny Gustafsson.

FAKTA/Lärlingssystem i bruk

Pernilla Nordström

ARTIKELN HANDLAR OM