”Varning för Harry Potter”

J K Rowling får kritik för att skriva nedsättande om kvinnor

1 av 2
RELATIONER

Pojkar är hjältar, flickor vimsar runt och är löjliga i böckerna om Harry Potter. Nu kritiseras författarinnan J K Rowling för att skriva nedsättande om kvinnor.

- Rowling borde ha tänkt på hur flickor som läser kommer att reagera på hennes böcker, säger Kristin Hallberg, forskare på litteraturvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet.

”Harry Potter är kvinnoförnedrande och en farlig förebild. Låt inte dina barn läsa böckerna såvida du in vill att dina barn ska få en nedsättande syn på kvinnor”, uppmanar Pierre Bruno, som undervisar i sociologi vid universitetet i Dijon, i tidningen The Mirror. Han kallar även Harrys kompis Hermione för en ”dum, oduglig plugghäst”.

Kristin Hallberg, forskare på litteraturvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, tror inte att barn riktigt påverkas så lätt av underhållning, men håller med om böckerna innehåller mycket kvinnoförakt.

- Perspektivet är genomgående Harrys och hans kompis Rons. Harry är hjälte medan Hermione hela tiden måste visa att hon duger genom att studera och vara bäst. Hon är väldigt ”tjejig” i sitt sätt och räcker upp handen till den grad att både skolpojkarna och lärarna blir irriterade. Ändå använder sig killarna av hennes kunskaper för att lösa olika problem, utan att det lyfts fram. Jag tycker att Rowling borde ge Hermione kredit för att vara duktig. I stället verkar hon bara jobbig.

Rowling går hårt åt alla kvinnor i böckerna, tycker Kristin Hallberg. Harrys moster tar hand om sin otroligt feta son på ett överbeskyddande sätt och fastern är rasistisk och har överklassfasoner. Lärarinnorna på trollkarlsskolan verkar vimsiga och mindre kapabla än sina manliga kollegor.

Kristin Hallbergs förklaring är tjejer alltid beskrivs likadant i underhållningslitteratur.

- ”Kitty” är ju ingen normbrytare precis. Det är likadant i såpoperor. Utan könscementerade roller skulle de inte fungera. Men det hade varit roligt om Rowling hade kunnat göra flickorna mer jämställda.

Kristin Hallberg tycker att Rowling kunde ha kompletterat de manliga hjältarna med en kvinnlig. Eftersom Harrys pappa uppenbarar sig som en stor och vit hjorthingst i Harrys drömmar kunde hans mamma också fått en positiv roll, men hon är i stället oftast ångerfull och jämrar sig. Det svenska förlaget kunde även ha tagit ansvar genom att låta Hermione vara kvar på omslaget, vid sidan av Harry Potter, som på det engelska omslaget, anser hon.

Men för att barn som läser Harry Potter blir sexistiska oroar sig inte Kristin Hallberg. Censur är uteslutet.

- Däremot tror jag att det är bra om föräldrar läser samma böcker som barnen och diskuterar med öppna ögon. Men om föräldrarna är sexistiska hjälper det ju inte så mycket, säger hon.

Hanna Blanksvärd