Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

DOKUMENTÄR: Svindlande affärer av Gunnar Lindstedt, Månpocket, ca 65 kr

Intrigen skulle kunna vara hämtad ur en kriminalroman av John Grisham. En excentrisk brittisk lord och några fräcka skojare lurar skjortan av eliten inom svenska näringslivet. Med några enkla elektroniska grepp lyckas de föra över 500 miljoner från börsbolaget Trustor till ett privat bankkonto utomlands. Den som avslöjade skandalen var journalisten Gunnar Lindstedt, som här berättar hela den sanslösa historien. Det är både häpnadsväckande och underhållande.

SPÄNNING: Eldstungor av Minette Walters, BonnierPocket, ca 49 kr

I en liten ort vid engelska sydkusten hittas en gammal dam och hennes sköterska mördade. Misstankarna riktas mot en grovhuggen irländare som tidigare varit i delo med rättvisan. En lynchstämning piskas upp och den enda som tar honom i försvar är en kvinnlig granne, även hon med irländsk bakgrund. I denna heta brygd av hat, fördomar och ondska är ingenting vad det synes vara. Steg för steg benar polisen upp skeendet tills den överraskande sanningen avslöjas.

TRÄDGÅRD: En andra natur av Michael Pollan, Pan, ca 59 kr

Det finns inga förföriska, vackra bilder på blankt papper, inga så-gör-du-för-att-få-morötterna-stora- och-stadiga. Ändå är det en trädgårdsbok som inspirerar långt mer än de flesta i denna ständigt växande genre. Pollan beskriver en trädgårdsodlares mödor och bildningsvägar på ett filosofiskt, tankeväckande sätt. Han analyserar själva idén med en trädgård, om den rörliga gränsen mellan natur och kultur och drömmen om den myggfria ständigt blommande utopin.

SJÄLVBIOGRAFI:Vinter vid Grand Central av Lee Stringer,Pan, ca 59 kr

Ingen föds hemlös, alla har en historia och amerikanen Lee Stringer berättar sin med osentimental skärpa. En gång var han en framgångsrik grafisk designer med en lägenhet på Upper West Side, Manhattan. Så drabbades han av en rad motgångar, förlorade både jobb och bostad. I tolv år sov han i tunnelbanan, missbrukade droger, pantade burkar och sålde en tidning för hemlösa. Vändpunkten kom när han själv började skriva i den och hans stora litterära talang upptäcktes.

KULTURHISTORIA: Mansmyter av Ronny Ambjörnsson, Ordfront, ca 65 kr

Mannen har länge varit osynlig i historien. Det påstår denne lärde professor i idéhistoria. Vi har helt enkelt inte sett mannen för bara män. Och hur är då mannen? Ambjörnsson har tagit intryck av den forskning kring manlighet som vuxit fram under de senaste åren och mot denna bakgrund analyserar han typiskt manliga gestalter som James Bond, Don Juan, Tarzan och andra grabbar. Det är läsning med högt underhållningsvärde – för bägge könen.