– Jag ska hålla koll på Bush

USA:s tv-kvinnor kämpar för sin rätt – och för sexupplysningen

RELATIONER

LAS VEGAS.

Den amerikanska tv-världens kvinnliga stjärnor reser ragg mot president George W Bush.

– Honom ska vi ha under jävligt noga uppsikt, utropade Whoopi Goldberg på världens största tv-mässa.

Foto: AP
Tuff kvinna i tuff bransch. Whoopi Goldberg delar generöst med sig av tipsen. ”Framgång är alltid en fråga om att aldrig bli förnedrad till tystnad. Ingen ska nånsin tillåtas dribbla med dig”, säger skådespelerskan och producenten.

Den Oscarsbelönade skådespelerskan och producenten rev ner applåder under Natpemässans debatt om kvinnornas plats i amerikansk tv.

Cristina Saralegui som sen 30 år leder den berömda The Cristina Show i USA:s spansktalande tv-kanaler dolde heller inte sin ilska mot Bush. Hennes socialt medvetna pratshow har fått många priser för känsligt handlag i ömtåliga frågor.

– Jag arbetar med en icke-engelsktalande publik som aldrig haft någon form av sexundervisning.

– Jag var först med att tala högt om aids. Mitt ansvar är enormt. Och nu tar Bush bort amerikanskt stöd för internationell sexupplysning. Vilket bakslag för alla som använder sin position

i rutan till att sprida viktig upplysning för att göra livet bättre för andra.

Den amerikanska tv-världens kvinnor slipar nu på en strategi för framtiden.
Whoopi Goldberg: Pamparna i tv-världen bryr sig inte om kvinnlig särart. De vill bara bli av med en

Precis som Whoopi och Cristina väljer allt fler att äga sina sändningar genom att bilda produktionsbolag för att den vägen stå starkare mot tv-bolagen och annonsörerna.

– Pamparna i tv-världen bryr sig inte om kvinnlig särart. De vill bara bli av med en. Men i helvete de ska lyckas, som Whoopi försäkrar.

Hon har sen i somras stora framgångar med dramaserien Strong medicine och arbetar nu som producent bland annat med Barbra Streisand på två nya filmer.

– Under alla år i Hollywood har jag förresten aldrig besvärats av måsten i fråga om utseende. Ingen har nånsin berättat för mig hur man skulle vara, fnittrar hon retsamt.

– Jag fick roller utan tillstymmelse till drömfigur. Jag har aldrig lyft mig och nu är jag mormor, säger hon och viftar med sina långa afroflätor.

Hon vet nämligen att plats i rutan är en fråga om att ta heta duster med grabbväldet inom tv-världen.

Debatten är arrangerad av den stridbara 50-årsjubilerande organisationen American Women in Radio and Television.

I dag är den stora förebilden 50-talsstjärnan Lucille Ball. Hon skapade Lucy show, serien som visas om och om igen i världen. Lucy är kvinnan som alltid gör bort sig men aldrig blir bortdribb-lad. Lucy har fått Frihetsgudinnans dimensioner för amerikanska kvinnor i tv.

Det var Lucille Ball som sa nej till tidens tv- uppfattning att kvinnor i rutan skulle vara asexuella helpastöriserade fenomen.

Hon skapade tv-världens första sängkammarscener för att påminna om att Lucy var en kvinna med sexliv och graviditet.

– Hon hade aldrig kunnat göra detta om hon inte ägt rätten till serien, studion och hela produktionsmaskineriet slår Whoopi fast.

– Lucille begrep att livet handlar om att veta när man ska knipa käft och när man måste ge svar på tal för att inte dribblas bort.

– Hon lär oss att den respekt vi måste ha för oss själva handlar om hårt och envist jobb. Det gäller inte minst nu, tillägger Whoopi.

FAKTA/Beslut av Bush

Kerstin Hallert