Alla företag borde ha sin egen Guldbaggegala

RELATIONER
Krönikör: Monica Rolfner, 41, manusförfattare.

I kväll är det filmbranschens stora Fest & Party. Årets Guldbaggegala.

Alla borde ha en. En gång om året skulle alla företag och alla branscher ha en gala för personalen och även om man inte delar ut pris för bästa revisor eller bästa telefonist, (men varför inte?) så visar man uppskattning för de anställda och det är vi dåliga på i vardagen.

Uppskattning alltså. Alla gillar det. Snobbar som säger att de inte bryr sig snackar skit. Jag gillar gala- och priskonceptet. Det är härligt med en riktig festkväll, se de nominerade och vinnarna bli glada, rörda, besvikna och hålla roliga eller patetiska tacktal. Det är spännande, jättebra tv, show med alla ingredienser. Kalla mig sentimental, men jag lever med och hejar och lider och blir sur när jag tycker ”fel” person får pris. Vissa glöms i nomineringsförfarandet av vi-har-alla-olika-smak-anledningar. Jag har aldrig hört nån som säger sig göra film för att få priser, men varför inte egentligen? Det ger förhoppningsvis fler jobb och mer pengar om man gör nåt bra som även blir uppmärksammat. (Allt bra blir inte det av skälet nämnt ovan, samt taskig marknadsföring.) Om man verkligen ger sig den på att vinna Guldbaggen redan från början, slarvar man kanske inte förbi manusstadiet vilket har hänt en gång...Har jag hört. Å andra

sidan kanske det blir för politiskt korrekt och krystat. Jag vet inte, det var bara en tanke.

Priser är en uppskattning av ens arbete. ”Vi gillade det ni gjorde, fortsätt!” Film är i allra högsta grad ett lagarbete, och kan inte göras utan hela laget. Alla har en uppgift och alla är oumbärliga i sin yrkesroll.

Men de som inte vill tävla om några priser och inte vill gå på kalas? De har alla andra kvällar på året. Och de som inte är intresserade av film och flärd får titta på nåt annat ikväll. Men jag säger: Galor åt alla!

ARTIKELN HANDLAR OM