Barn på dagis ska slippa leva laglöst

Socialministern vill ge förskolan en lag mot dålig miljö och bristande hygien

Foto: Foto: ANDREAS LUNDBERG, Bilden är manipulerad
RELATIONER

Personalen på ett daghem har rätt till frisk luft.

Det har inte barnen.

- Förskolan måste få en egen arbetsmiljölag, säger barnläkare Margareta Blennow.

Och socialminister Lars Engqvist ger henne rätt.

Vuxna skyddas på sin arbetsplats av en arbetsmiljölag. Samma lag gäller barn i grundskolan och andra som utbildar sig. Men för barnen i förskolan saknas en sådan lag, trots att förskolan ingår i utbildningsväsendet.

De som är minst och skörast går oskyddade.

Och får nöja sig med normer som gäller för stora, starka vuxna.

Tål en ettåring samma fysiska påfrestningar som en vuxen?

- Nej. Barn är inte små vuxna, säger Margareta Blennow.

- Barnens sinnesorgan utvecklas under de här åren och är mer sårbara. Vi måste därför ha en arbetsmiljölag som är anpassad efter just deras behov.

Barnen exponeras dessutom längre tid för påfrestningarna

i miljön än personalen. En normal arbetsdag är åtta timmar. Men för många barn är vistelsetiden på förskolan tio till tolv timmar om dagen.

En studie visar att var åttonde sjuåring någon gång drabbats av tinnitus - örontjut. Ökad stress och buller anges som orsaker av audiologen Kajsa-Mia Holgers på Sahlgrenska sjukhuset, som gjort studien.

Kan tinnitus vara tecken på att barn inte klarar samma ljudstyrka som vuxna?

- Det vet man inte. Men jag tycker självklart att det är mycket viktigt att vi får fram riktlinjer för vad som gäller för barn, säger Kajsa-Mia Holgers.

Margareta Blennow ställde socialminister Lars Engqvist mot väggen när han deltog i Barnläkarföreningens årsstämma i januari.

- Jag frågade: "När kommer arbetsmiljölagen att gälla för barn i förskolan?" Han svarade att det var en viktig fråga och att den skulle tas upp till hösten. Det visar att frågan finns på bordet och det är jag mycket nöjd med. Om inget händer fortsätter jag att strida.

Förslag på lag

Mary Mårtensson