Riddar Bodström i det vita planet rycker ut

1 av 6 | Foto: MARIA ÖSTLIN
Uppdrag utfört. Det är bekvämt att flyga som minister. Mjuka skinnfåtöljer och bra med plats för benen. På torsdag väntar det informella mötet med EU:s justitieministrar, där bland annat trafficking kommer att diskuteras.
RELATIONER

– Vi litar på dig. Du kan göra något åt det här. Kvinnan som arbetar med att hjälpa kvinnor som sålts som sexslavar i Bosnien har höga förväntningar på Thomas Bodström. Men justitieministern är nybörjare på området slavhandel. För att läsa sig gjorde han en 48 timmars studieresa i Europa. Aftonbladet Kvinna följde honom.

Vi åker genom Sarajevos sargade gator. Passerar hus där kvinnor suttit inspärrade, behandlade som djur.

Thomas Bodström sitter i baksätet och lyssnar intensivt på Fredric Larsson från den internationella flyktingorganisationen IOM.

Fredric Larsson har under sina år i Bosnien träffat hundratals kvinnor. Alla med samma historia om övergrepp och tortyr. Han kan ändå inte riktigt förstå att människor säljs som varor, i dag år 2001.

Thomas Bodström har 48 timmar på sig att lära sig allt om trafficking in human beings, slavhandel med människor.

– Att de såldes på det sättet kunde jag aldrig tänka mig, säger han och skakar på huvudet när han får höra om kvinnan som sålts 18 gånger.
Jag kan faktiskt påverka mer än vad jag trodde

På fredagsmorgonen flög regeringsplanet mot Haag med ministern längst bak plöjandes en bunt papper med information om resan. Efter en intensiv eftermiddag på EU:s polisbyrå Europol fortsatte planet mot Sarajevo och träff med svenska poliser. På lördagens schema står bland annat möten med Bosniens Europaminister, middag på svenska ambassaden och träff med kvinnor som själva fallit offer för slavhandeln, före hemresan till Stockholm på söndag morgon.

Och alla vill prata med just honom. Det är en ministers lott att ständigt vara i centrum, oavsett om det är chefen för Europol eller kvinnorna från de lokala skyddshusen som vill berätta.

– Vi litar på dig. Du har makten. Du kan göra någonting åt det här, säger en av kvinnorna från ett lokalt projekt.

Ett tungt ansvar för en person som fram till för mindre än månader sedan inte hade någon politisk erfarenhet.

– Jag kan faktiskt påverka mer än vad jag trodde jag skulle kunna göra.

Men att göra något åt problemet med mänsklig slavhandel är inget som åstadkoms i en handvändning. Frågan kommer att debatteras på det informella toppmöte som hålls i Stockholm i slutet på veckan. I maj hoppas medlemsländerna kunna enas om gemensamma regler för att komma åt den kriminella verksamhet som växer snabbast i Europa just nu – handel med människor.

Under resan i Sarajevo fick Thomas Bodström träffa två av dess offer.

– De hade drömmar och förhoppningar som alla unga människor. Oxana från Moldavien trodde hon skulle bli servitris i Italien och såg fram emot att få jobba utomlands. Men hennes dröm krossades brutalt.

I stället hamnade hon på en av Bosniens alla bordeller och hotades och tvingades till prostitution.

Det är snabba kast att vara justitieminister på resa. Från samtal med offer till uppstyltade möten med ministrar och andra höjdare.

Men med en stab av tjänstemän som stöttar i bakgrunden går det mesta vägen. ”Glöm inte tacka”, viskar justitiedepartementets medarbetare då och då. Och Bodström tackar lydigt ministrar, ambassadörer och EU-höjdare på löpande band.

– Hur gammal är han, er justitieminister?

Frågan kommer från en av vakterna hos EU:s polisstyrka Europols högkvarter i Haag. Vid svaret 38 nickar han förnöjt och säger: Cool! Här brukar bara vara gamla gubbar.

Att han är ung får han höra ofta. Men i regeringen ligger han bara på fjärde plats vad gäller ungdom, betonar han.

– Hur gammal du är beror på vilken arena du befinner dig på. I slutet när jag spelade fotboll var jag gammal. Som justitieminister är jag ung. Men visst kan jag komma in på en tillställning och komma på mig själv med att tänka: ”Oj vad mycket vuxna det är här.”

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM