"Låt staten betala provrörsbar nen"

Orättvist att stödet till provrörsbefruktning skiljer mellan landsting, tycker många

1 av 2 | Foto: OLLE MELKERHED
Att det ska kosta pengar att göra barn är helt fel, tycker Lena och Jard Gimbergsson i Söråker, som fått sonen Robin med hjälp av provrörsbefruktning. Staten borde i stället betala provrörsbefruktningar åt alla ofrivilligt barnlösa, det skulle löna sig för samhället.
RELATIONER

En majoritet av svenskarna tycker att alla ofrivilligt barnlösa ska få gratis hjälp.

Det visar en färsk Temo-undersökning

Det som är gratis för vissa kostar pengar för andra. Många ofrivilligt barnlösa tvingas i dag söka hjälp på privata kliniker och måste punga ut med tiotusentals kronor själva. Att staten ska betala för alla är självklart, tycker 68 procent av svenskarna. Det skulle kosta en halv miljard.

1 200 svenskar har svarat på frågor om sin inställning till provrörsbefruktning och ofrivillig barnlöshet. Temo intervjuade dem i november i fjol på uppdrag av läkemedelsföretaget Organon.

Höginkomsttagare och personer mellan 30 och 44 år är mest positiva till att staten ska betala kalaset, mest negativa är pensionärer och ensamboende.

Robin Gimbergsson, 7, i Söråker kom till tack vare farmor. Farmor betalade provrörsbefruktningen.

- Vi hade aldrig haft råd själva, säger mamma, Lena Gimbergsson, 44.

Lena tjatade på landstinget

i tre år. Till slut föll hon för åldersstrecket, 35, och hade inte längre rätt till provrörsbefruktning. Hon och maken Jard vände sig då till en privat klinik i Falun.

- Det gick fort. Vi gjorde ett försök och lyckades, säger Lena.

Ska staten bekosta provrörsbefruktningar

för alla ofrivilligt barnlösa?

- Självklart. Vi har ju ett samhälle som skriker efter barn. Det finns en halv miljon människor som inget hellre vill än att få barn.

- Om staten hjälpte alla ofrivilligt barnlösa, skulle det födas upp till 10 000 fler barn per år. Det finns det beräkningar som visar, säger hon.

Barnafödandet minskar i Sverige och 46 procent i Temo-undersökningen anser att provrörsbefruktning är en lämplig metod att öka antalet födslar. 36 procent tycker inte det. Däremot är 83 procent generellt positiva till provrörsbefruktning och mest positiva är unga, 16 till 29 år.

Om Lena Gimbergsson bott i ett annat landsting hade hon fått hjälp, trots sin ålder. Hjälpen varierar nämligen med landstingen. Detta tycker de flesta, 88 procent, är oacceptabelt och djupt orättvist.

FAKTA/Provrörsbefruktning

Mary Mårtensson