Här såldes 17 kvinnor som sexslavar

I Bosnien hålls mer än 10 000 kvinnor fångna och tvingas arbeta som prostituerade.Här kostar en kvinna mellan 4 000 och 16 000 svenska kronor.En av dem är Oxana, 21, från Moldavien.

Foto: Maria Östlin
I övervåningen på det här slakteriet tvingades 17 kvinnor att sälja sig. Ägaren köpte dem för 7 500 kronor styck, och tjänade över 3 000 kronor per kvinna och natt. I oktober sprängdes bordellen.
RELATIONER

Det står köttaffär på dörren. Fram till för tre månader sedan sysslade slaktaren också med annan handel – med mänskligt kött.

I dag sitter han i fängelse. Ett ovanligt öde för dem som sysslar med slavhandel i dagens Bosnien.

Foto: Maria Östlin
Fredric Larsson hjälper kvinnor som sålts att återvända hem.

Vi är i Sarajevo i ett land som blivit knutpunkt för handel med människor – trafficking in human beings.

I huset framför oss hölls 17 unga kvinnor fångna.

De våldtogs, misshandlades och tvingades nätterna igenom ha sex för pengar. Pengar som inte hamnade i deras ficka – utan i ägarens.

Då var bordellen lätt att känna igen med röda lampor och affischer av en ung naken kvinna i naturlig storlek uppsatta i fönstren. Sedan den sista oktober förra året är det svart i fönstren. Inga kvinnor finns längre på den då välbevakade trädgårdsplätten: deras enda kontakt med omvärlden. Kvar är bara slakteriet.

Den 27 oktober förra året lyckades en 22-årig rumänsk kvinna fly från sitt fängelse. Tre dagar senare genomförde den internationella polisstyrkan en razzia och ytterligare 16 kvinnor som hållits fångna hittades. 13 av dem var liksom rumänskan insmugglade via Belgrad från sina hemländer.

– Vi har rest tillbaka 200 år. Återigen accepterar vi att människor behandlas som djur. Att man handlar med människor som varor, säger Fredric Larsson, på den internationella flyktingorganisationen IOM.

Han är ansvarig för ett projekt som hjälper kvinnor som utsatts för trafficking. Hittills har 216 kvinnor skickats tillbaka till sina hemländer. Kvinnorna kommer i första hand från Moldavien, Rumänien och Ukraina. I genomsnitt är de 22 år. Den yngsta har varit 13.

Vi reser längs hus pepprade med kulhål som minne av kriget, hyreshus med vissa lägenheter gapande tomma.
Vi har rest tillbaka 200 år. Återigen accepterar vi att människor behandlas

som djur

– Det är kriget som gjort traffickingen möjlig. De som

sysslar med detta är grova brottslingar som tidigare sysslade med vapenhandel eller kokainsmuggling.

– Här tjänar de lika mycket pengar men riskerar knappt några straff, säger Fredric Larsson.

I stadsdelen Ilidza ligger en annan nattklubb som döljer en bordell. Även här gjorde polisen en razzia och 10 kvinnor hittades.

– Det här är platsen för det värsta brott jag sett, säger Fredric Larsson och pekar på huset med skylten ”nattklubb”.

– Kvinnorna var drogade av heroin, de blev slagna varje dag och minderåriga torterades, bland annat brändes de med cigarettfimpar.

Ingen har dömts. Under rättegången kom närmare 50 män in i rättegångssalen och hotade kvinnorna som skulle vittna. De drog tillbaka sina vittnesmål. En inte helt ovanlig händelse i dagens Bosnien.

Tjugo meter från bordellen står en grupp poliser och skrattar och pratar. Det är här det lokala polishuset är.

– Polisen själva är de största kunderna. För att klara sig som polis i Bosnien måste man ta mutor. Det värsta är att ingen vågar göra något åt problemet. Alla är rädda. Politikerna också, säger Fredric Larsson.

Oxana, 21: Det kom köpare som tittade på oss – vi fick gå framför dem i rummet

Oxana, 21, från Moldavien är en av kvinnorna som kidnappats och sålts. Här är hennes historia.

Christina Larsson