Varför köper vi kläder som gör oss fula?

Våga bojkotta modetrender som visar våra värsta sidor

1 av 4 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
RELATIONER

Först kom dunjackskappan.

Sedan byxor med för korta ben.

Strax gör den kortkorta kjolen comeback.

Kläderna som nästan ingen klär i.

Varför bojkottar vi dem inte?

Det finns kläder som smickrar många sorters kroppar. Och så finns det kläder som hänsynslöst framhäver de flestas tillkortakommanden.

Varför finns de?

Lea Rytz Goldman, affärsområdesansvarig för damkläder på KappAhl, väljer bort alltför svårburna kläder.

– Vi vill att våra kunder ska känna sig snygga.

Hennes huvudmålgrupp är kvinnor mellan 30 och 50 år.

– Vi följer trenderna, men om det blir modernt med korta kjolar, väljer vi inte den kortaste längden. Jag är 40 år och vill inte att min kjol ska sluta under rumpan, utan en liten bit ovanför knät.

– Och vi tar in lågt skurna byxor, men om Madonna har lågt skurna byxor och det blir modernt, väljer vi inte fullt så låga.

Korta t-tröjor med bar mage går också bort. Däremot tycker hon att byxor med korta ben är fina.

– Jag håller inte med om att byxor med korta ben får benen att se korta ut. Jag tycker att det är en snygg sommarbyxa, ett alternativ till shorts och kjol.

– Allt som är tajt, som man inte kan ha behå under, eller som är bart på olika sätt, är ju lite mer svårburet, säger Margareta van den Bosch, H&M:s designchef.

– Vi kanske köper mindre kvantiteter av det, men vi har en ung trendig publik och vill ha en hög modegrad. Allt måste inte passa alla.

Hon tycker att det finns trendiga kläder som är lättburna: collegetröjor, jeansjackor och byxor med bootcut, till exempel.

5 favoritfulingar

Christina Vallgren