Barn behöver inte växa upp till odugliga parasiter

RELATIONER
Christina Claesson, journalist och författare.

Goddag det var från kronofogden.

Förr fanns det jättar och troll. De slukade oss barn. Nu finns kronofogdar. De äter familjer.

Många vuxna döljer denna sanning, för att skydda oss barn mot mardrömmar. Tyvärr förtränger de den även för sig själva, aktar sig inte tillräckligt noga och så plötsligt en dag bankar det på dörren.

Därför måste vi barn vara vaksamma på signalerna. Sover föräldrarna illa? Får de nåt jagat i blicken vid tal om semesterresor? Gör de panikartade transfereringar mellan olika kreditkonton? Ligger det travar av systemkuponger till V75 på skrivbordet? Se upp, de kan vara jagade av fogden.

Principen att klara sig är enkel: Öka intäkterna och minska utgifterna. Men först av allt måste ni barn kräva del-

aktighet i båda.

Föräldrar tror att man inte är mogen ett sådant ansvar. Fel. Ska föräldrarna gå och plötsligt vuxendö för att de bär all oron ensamma? Det vore inte rätt mot någon.

Fogdens krigslist består i förtalet mot barnarbete, en lögn han spridit för att få makt över oss.
Ska föräldrarna gå och plötsligt vuxendö för att de bär all oron ensamma?

Vi barn ska kräva delaktighet i både produktion och konsumtion! Vi ska ha procent på familjens vinst (=det som blir över när allt nödvändigt är betalt)! Glöm veckopeng (= bidrag), inför procent (=lön)! På så vis delar alla både framgång och motgång lika.

Förr hade familjerna jord, ko och gris. Det låg i allas intresse att kon blev ryktad och grisen matad. Det var ofta barnens uppgift. I dag har vi bara föräldrarnas lönekuvert. De vuxna är mjölkkon.

De som drar in kontanter, dem ska ni vårda och stödja, samtidigt som ni ska dra ner på all onödig konsumtion, som föräldrarna ofta tagit till som bot för sina skuldkänslor. Och som vi barn (erkänn det!) gärna låter oss mutas av.

Det säger sig självt att om man mjölkar kon dygnet runt men aldrig pysslar om den, då kommer den att sina.

Barnen blir sura på kon som sviker, och kon blir arg på barnen som kräver för mycket. Och barn som tvingas att mjölka kor, utan att få del av överskottet, kommer att försöka smita från jobbet.

Så stäng av dataspelet och duka fram kvällsmat åt mamma som extraknäcker.

Själv anser jag att en halv procent, per levnadsår, för varje barn är rimligt. Bra månader blir det långt mer än ett barnbidrag.