Detta kan platsa i framtidens Antikrundan

RELATIONER

Knut Knutson, expert på möbler, allmoge, konsthantverk, konstglas:

– Det som blir värt mycket är ofta det som kostar mycket redan i dag. Men folk skulle nog komma till framtidens Antikrundan med vardagsföremål, som plastsaker till köket, telefoner i udda utföranden, möbler som har udda design och glada färger, kameror, dataspel, till exempel Gameboy, och leksaker – gärna med anknytning till rymden, som Star Wars-prylar och lasergevär. Det som blir dyrt framöver är exklusiva designföremål, gärna i extrem design, kanske Alessiprylar. Men det hänger lite på om folk slänger saker eller att de går sönder – blir det färre kvar ökar chansen att de blir värdefulla.

Peter Pluntky, expert på leksaker och teknik:

– Teknik ökar ofta inte i reellt värde. Det som kan bli värdefullt är ofta det som redan i dag kostar pengar, som Bang & Olufsens produkter med sin futuristiska och moderna stil. Det ska vara estetiska saker, något utöver det vanliga. Dekorativa – så att de kan användas som inredningsprylar – och samtidigt funktionella. När det gäller leksaker finns det mycket som blivit värdefullt med åren. Spara actionfigurer och saker som hänger ihop med film, teater och tecknade serier. Som Star Wars-prylar. Men strunta i samlarutgåvor, de är inget att ha.

Eva Seeman, expert på 1900-talsdesign, modernt konsthantverk:

– Tidiga Bruno Mathssonmöbler i originalskick. Högklassiga möbler från 1930-talet – där man kan se vem som gjort möbeln och när.

Svenskt silver av formgivaren Wiwen Nilsson och Sigurd Persson, som bland annat formgivit femkronan.

Tidiga smycken av Vivianna Torun Bülow Hübe, en skånska som gjorde sina första egna smycken på 1950-talet.

Keramik av Wilhelm Kåge vid Gustavsbergsfabriken, i synnerhet det kraftfulla Farstagodset.

Svenskt glas, unikt är det allra bästa glaset från Orrefors, Graal och graverat glas av Simon Gate och Edward Hald. Arielglas av Edvin Öhrström.