- Jag chansade och tog över macken

Anna-Maija Lampinen, 38, lyckades tack vare starta-eget-bidrag - men Anneli Debski, 33, tvingades slå igen efter ett år

Foto: KENNETH PAULSSON
”I början trodde ingen att jag kunde någonting om bildelar”, säger Anna-Maija Lampinen, som startade en bensinmack i Övertorneå.
RELATIONER

Att starta eget - med bidrag från arbetsförmedlingen - blev det stora lyftet för många arbetslösa under de svåra åren på 90-talet.

Medan de som misslyckades miste firman, riskerade

a-kassan och drog på sig skulder.

1996 fick ett av tre nya företag starta-eget-bidrag, 29 000 personer.

- Det var den mest effektiva arbetsmarknadsåtgärden, säger Susanna Okeke, utredare på Arbetsmarknadsstyrelsen.

Hon har undersökt hur det gick för arbetslösa som fick starta-eget-bidrag sista kvartalet 1996. Hon fann att:

1. Företag som fått starta-eget-bidrag klarade sig precis lika bra efter tre år som nystartade företag utan bidrag.

2. De personer som fick bidraget klarade sig överlägset bättre på arbetsmarknaden än övriga arbetslösa.

59 procent av företagen i Susanna Okekes studie fanns kvar efter tre år. Men vad hände med de 41 procent som inte var i drift längre?

18 procent hade lagts ner - vanligen av ekonomiska skäl, 4 procent hade gått i konkurs, 7 procent låg i träda. Sedan fanns ett bortfall på 11,5 procent, bland annat företagsfusioner.

Värst var det för dem som inte slutade i tid - det vill säga senast 12 månader efter starten - och som det sedan inte gick bra för.

- Då kunde man hamna i klistret, säger Rolf Hermond, jurist på AMS.

De förlorade inte bara sitt företag, utan också sin ursprungliga ersättning från a-kassan parallellt med att de fick skulder.

Om företagaren helt saknade inkomst från sitt företag efter ett år och blev arbetslös på nytt, så sjönk ersättningen till 240 kronor per dag.

Men den 5 februari ändrades villkoren.

- Då blir perioden med starta-eget-bidrag överhoppningsbar när man räknar ut ersättningen för a-kassan. Det ser jag som en förbättring.

Man kan alltså driva företaget längre, utan att riskera att ersättningen från a-kassan sjunker, max ett år plus tiden för starta-eget-bidraget.

- Man måste vara uppmärksam på att arbetslöshetsersättning under en ny period kan bli sämre - det kan vara en risk för individen. Men den samhällsekonomiska vinsten med starta-eget-bidraget är ändå större, säger Susanne Ackum Agell, chef på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

FAKTA/Män lyckas bättre än kvinnor

Mary Mårtensson