Tv = undernärda damer på jakt efter drömprinsen

RELATIONER
Krönikör: Terri Eriksson, 26, är skribent och partyprinsessa.

Jag tittar sällan på teve eftersom jag finner utbudet fasansfullt ointressant.

Om man tar ett utsnitt av en vanlig tevekväll och utvärderar vilka roller kvinnor får gestalta blir resultatet nedslående. Vi ser sällan annat än moderna versioner av den elaka häxan, goda fen, ömma modern och oskyldiga flickan.

För mig som kan vara öm, elak, god och ofta ganska skyldig – samtidigt (jo vi kvinnor har ju sån simultanförmåga!) är det enahanda att se.

Under det sena 90-talet lanserades en ny typ av program som skulle appellera till oss kvinnor. Vi fick Ally McBeal och Sex and the city. Vi såg Ally vara ständigt lite fel och bortkommen och de fyra frispråkiga singlarna i Sex and the city kyssa prinsar för att upptäcka att de egentligen var vårtiga paddor.

Jag måste bekänna: Jag har begått både Ally och Sex and the city. Utmattad har jag ramlat ner i tevesoffan och låtit mig rövas bort till en värld där den minsta lägenheten är på trehundra kvadrat och den billigaste jumpern går loss på hundra dollar. Men den dag jag impas av deras frigjordhet eller upplever att serierna har någonting nytt att komma med måste jag ha slagit huvudet hårt i teven när jag tryckte på ON-knappen.

I slutändan ser vi inget annat än undernärda damer i det perfekta välmejkat framgångsrika livet som söker drömprinsen. Programmen handlar om att man måste bli bekräftad av en man för att finna ro. Och det budskapet suger. Kärlek är fantastiskt, men till och med i min barndoms Starlet viskades det ibland om att man har ett värde i sig själv. Om det enda framsteget är att prinsessorna som väntar på sina prinsar nu tar ordet utlösning i sin välmejkade mun och att de då och då vacklar till på sina höga klackar – då får det vara.

Men det finns ljuspunkter. Vi har de totalt degenererade Patsy och Edina i Helt hysteriskt. Och Elaine i Seinfeld. Visst går även hon på otaliga dejter. Men på vägen dit vet hon att roa sig och är som folk är mest: ego, självgod och skrupelfri.

Tack för det!