Superstjärnorna mot kvinnovåldet

I dag firar USA:s kändiselit V-dagen för att stoppa våldet mot kvinnor

RELATIONER

I dag hyllas vaginan runt om i världen. Det är V-day, och i New York samlas USA:s kvinnliga kändiselit för att läsa ur Eve Enslers text ”Vaginamonologerna”. Syfte: att bekämpa kvinnovåldet.

Calista Flockhart, Alanis Morissette, Oprah Winfrey, Glenn Close, Ricki Lake och Jane Fonda är bara några av kändisarna som vill stoppa kvinnovåldet.

Till Madison Square Garden kommer Alanis Morissette, Jane Fonda, Glenn Close, Oprah Winfrey, Calista Flockhart och många fler för att sjunga och läsa delar ur författarinnan Eve Enslers ”Vaginamonologerna”. Det blir uppträdanden från ett 50-tal kända artister, seminarier och workshops: allt för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

Amerikanskan Eve Ensler blev som 11-åring själv utsatt för våldtäkt och har sedan dess aldrig känt att hon återerövrat sin vagina. När hennes man jobbade i Bosnien som psykiater kom hon i kontakt med hundratals utsatta kvinnor som upplevt samma sak. Hon talade med dem om incest, våldtäkt och misshandel och skrev sedan ”Vaginamonologerna”, en feministpjäs som hyllas i hela världen. I Sverige framförs pjäsen av Kim Anderzon på Mosebacke Etablissement.

Eve Ensler märkte att ordet ”vagina” censurerades på affischer och i tidningar, överallt där ”Vaginamonologerna” framfördes. Varför? frågade hon sig, eftersom vagina inte har något med porr att göra. Det är ett medicinskt ord, precis som armbåge eller revben. Men folk tyckte att det var obehagligt, skriver Eve Ensler i en artikel:

- Det är fult. Vad ska vi svara våra döttrar när de börjar fråga om det? undrade de.

- Ni kanske kan tala om för dem att de har en vagina, säger jag, om de inte redan vet det. Ni kanske till och med kan fira det! svarade hon.

Hon hoppas att ju fler som vågar uttala ordet, desto mindre märkligt blir det att säga det. Vaginan blir respekterad, en del av våra liv.

1998 grundade Eve Ensler och en grupp amerikanska kvinnor V-dagen av. Då inföll den på alla hjärtans dag, Valentindagen, och fick därifrån sitt namn. Men när kvinnovåldet stoppats blir V-day ”Victory-day”, som i Seger för hela jordens kvinnor.

Hanna Blanksvärd