”En V-dag i Sverige skulle vara utmärkt”

Kim Anderzon spelar ”Vivagina” i Sverige

RELATIONER

En svensk vaginadag, hur låter det?

Utmärkt, tycker skådespelerskan Kim Anderzon som framför succépjäsen ”Vivagina” på Mosebacke. Föreställningen sprider sig över jorden, och nu tror Kim Anderzon på en särskild dag för att fira vaginan.

- Vi kvinnor får äntligen upprättelse, säger hon.

Foto: JOAKIM STRÖMHOLM

Sedan fyra år tillbaka spelar Kim Anderzon åtta olika kvinnor under sin ensamföreställning om utsatthet på Mosebacke Etablissement. Hon är bland andra den bosniska kvinnan som blivit våldtagen under sju dygn, en ung tjej vars kille tvingar henne att raka sig mellan benen och den lesbiska som älskar att stöna. Ämnet är tabu men Kim Anderzon spelar inför fulla hus.

- Publiken blir helt tagen och kommer ofta fram till mig efteråt för att berätta om sina upplevelser. Det är härligt att kunna leva på något som är meningsfullt och viktigt, säger Kim Anderzon.

”Vivagina” bygger på intervjuer med hundratals kvinnor och är skriven av amerikanskan Eve Ensler, som genom sina texter kämpar mot kvinnovåld såsom våldtäkt, incest och könsstympning. I dag lördag är det dags för den årliga Vaginadagen, V-Day, på Madison Square i New York. Då läser kända skådespelerskor och artister upp Eve Enslers vagina-monologer för att uppmärksamma kvinnovåldet.

I Sverige är det dags för en vaginadag, tycker Kim Anderzon.

Hon menar att vårt medvetande har ökat, våldet mot kvinnor är uppe i ljuset. Svenskarna är redo att lära sig mer.

Varför är det så viktigt att uppmärksamma vaginan?

- Därför att den är en symbol för livets källa. Ändå skändas den och anses vara nåt skamfullt och mystiskt. De gamla filosoferna som tyckte att mensen var nåt äckligt och att kvinnan ska fostras och härskas över påverkar tyvärr fortfarande våra liv. I Sverige har vi kommit långt, men inte tillräckligt långt.

Alla är välkomna till ”Vivagina”, men föreställningen riktar sig främst sig till kvinnor. Självförtroende är nyckelordet. Pjäsen skulle inte kunna göras av män, tror Kim Anderzon, eftersom de redan har övertaget och aldrig behöver skämmas för sin penis. Ändå vågar tre, fyra män dyka upp till varje föreställning.

- Men det är väldigt utvecklade män, inga som tror att de ska bli bjudna på något annat än skådespeleri, säger Kim Anderzon.

Så länge det finns vaginor och en intresserad publik kommer hon att framföra Vaginamonologerna. Och nu står våra grannländer står på tur – Norge ska visa pjäsen på Nationalteatret och på turné, och på måndag kommer en delegation från Danmark för att se och inspireras av ”Vivagina”. Men innan dess ska Kim Anderzon hinna fira Vaginadagen:

- Då ska jag ta med mitt barnbarn på en ridtur, säger hon.

Fakta/Kim Anderzon

Hanna Blanksvärd