Rea - men inte enligt lagboken

Bästsäljarna trycks i specialupplagor för bokrean

RELATIONER

Katalogerna har kommit

- proppade med billiga

böcker.

Men allt på bokrean

är inte rea.

Foto: MATS STRAND
Köpfest. Nästa onsdag är startar årets bokrea. Men alla köp är inte så förmånliga som de kan verka.

Nästa onsdag börjar bokbranschens årliga köpfest. En bra bit över tusen titlar säljs ut till hårdbantade priser.

Nöjda läsare gör fynd, bokhandlarna får en säljtopp som bara överträffas av julhandeln och förlagen får en chans att tömma lagren.

- Det brukar inte finnas en bok kvar efter rean. Den har blivit oerhört värdefull för branschen, säger Sara Lindegren, försäljningschef på Rabén och Sjögren.

Bokförlagen till och med trycker nya upplagor avsedda för rean.

- Förlagscheferna väljer ut attraktiva titlar, sådana man vet säljer och som kan fungera som dragplåster i bokhandlarna, säger Sara Lindegren.
De håller samma kvalitet

Det är egentligen fusk. En handlare får bara ha rea på ett ordinarie sortiment. Ett enstaka parti konservburkar som annars inte finns i butiken får inte säljas på rea - hur lågt priset än är. Samma sak med en bokupplaga som specialtryckts för rean.

- Vi har inte drivit saken, säger Weikko Skoog på Konsumentverket.

- Det är förlagen och inte bokhandlarna som ligger bakom specialupplagorna och lagen vänder sig till butikerna. Dessutom verkar det inte vara någon som retar sig på det. Jag har hört talas om samlare som reagerat eftersom böckerna kan vara av sämre kvalitet än originalupplagorna men för oss som bara är ute efter att läsa spelar det ingen roll, säger Weikko Skoog.

Anders Hemming, marknadschef på P A Norstedt&söner, tycker inte att det finns någon anledning att klaga på specialupplagorna.

- De görs oftast i originalutförande. Fyrfärgsböckerna och bilderböckerna håller samma kvalitet som originalupplagorna. Där går det inte att använda sämre papper, säger han.

- Dessutom är merparten ordinarie sortiment. Hos oss är kanske ett 30-tal titlar av uppemot 500 rea-tilltryck och de är markerade i katalogerna.

Fotnot: Specialtrycken brukar markeras med en asterisk i reakatalogerna. De får heller inte märkas med något ordinarie pris utan bara reapriset.

FAKTA/Realisation

Jon Hansson