Vad ska man läsa efter Potter?

Proffsens tips - haka på läslusten som väcktes av Joanne K Rowlings trollkarl

1 av 5
Vad ska man läsa efter Harry Potter?
RELATIONER

Lite spöken är aldrig fel

HEMLIGHETEN PÅ PERRONG 13

av Eva Ibbotson

En fantasybok som påminner lite om Potterböckerna. Den utspelas vid Kings Cross-stationen i London - vart nionde år öppnas där en gång till en annan värld under nio dagar. En prins från den andra världen blir kidnappad upp till vår värld.

RING, SÅ SPÖKAR VI!

av Eva Ibbotson

En spökfamilj blir hemlös och går till en spökförmedling, dit också människor vänder sig om de vill ha spöken till sina hus. Där sker en förväxling, och spökfamiljen hamnar på ett släktgods som den föräldralöse pojken Oliver ärvt. Den handlar om kampen mellan ont och gott, och lite spöken är aldrig fel!

SKURKEN I DATORN

av Margaret Mahy

Den dataspelande, skoltrötte Alvar får liksom de andra eleverna i uppgift att skriva en bok till skolans bibliotek, som inte har några pengar att köpa böcker för. Hans fantasifigur Sigge Skumrask börjar lägga sig i handlingen, liksom Alvars lillasyster. Rolig, lite smågalen, och med lite samhällskritik.

Tipsare: Carin Engvall, bibliotekarie Sundsvall

Starka tjejer - och terror

- Flickor behöver positiva, starka kvinnliga förebilder och det finns alldeles för få barnböcker med flickor i huvudrollen. Därför väljer jag:

GITTAN OCH GRÅVARGARNA

av Pija Lindenbaum

Om Gittan som alltid är rädd att smutsa ner sig eller slå sig. Enligt Isak, sex år, är det "en bok om att de som verkar räddast kanske egentligen är de modigaste".

MOD, MATILDA MARKSTRÖM

av Annika Holm

Det finns flera böcker om Matilda Markström, just den här handlar om att vara åtta år och upptäcka att den tidigare så beundrade Fröken egentligen är orättvis. I klassen regerar en klick killar, vars terror varken skolpersonal eller föräldrar vill/orkar förstå konsekvenserna av.

SANNING ELLER KONSEKVENS

av Annika Thor

Det är en stark och trovärdig bok om tyst tjejterror. Tjejkompisen har plötsligt efter sommarlovet efter sexan vuxit ifrån bästa vännen Nora och fryser ut henne på ett undvikande sätt. Kvar att vara med finns bara klumpiga Karin.

Tipsare: Ingegerd Wärnersson, skolminister

Magi och fantasi

VÄRLDENS MESTA MADONNA

av Anna-Karin Eurelius

Om flickan Jasmine som har skilda föräldrar och slits mellan två familjer. Det är svårt för henne, men det slutar med att hon lär sig att hon får tycka om både föräldrarna och deras familjer. En välskriven berättelse som ligger nära barnen, många kan känna igen sig.

NARNIA-SERIEN

av CS Lewis

Om barn som går in i en garderob och hamnar i magins land, till en värld där ondska och godhet strider mot varandra. Klassiska fantasyböcker!

DJUPHAVSPIRATER

av Eric Linklater

Om två pojkar på äventyr på havets botten. Där longitud och latitud möts finns knutar, som onda sjömän vill lösa upp för att hota ordningen. Den här läste mamma för mig när jag var liten, och den är så himla spännande. Ett riktigt äventyr.

Tipsare: Inger Hasselbaum, barnbibliotekarie på Linköpings stadsbibliotek

Barnen är bra hjältar

FOLKET I BIRKA

av Mats Wahl

Dels är det en berättelse om en vikingafamilj, dels en del med fakta, till exempel med kartor, och om hur man klädde sig på den tiden. Det är en jättebra bok med enormt fina bilder. Konceptet med blandning av fakta och fiktion är bra. Illustrationer av Sven Nordqvist.

GÖMSTÄLLET

av Mårten Sandén

Om ett tvillingpar - en pojke och en flicka - som flyttar från USA till Lund (som författaren själv kommer ifrån). De smyger på folk och letar efter äventyr. De hittar ett också, en riktigt läskig historia, och löser ett mysterium. Barn tilltalas av när barnen får vara hjältar, och det är väldigt väl beskrivna miljöer.

PETERS GROTTA

av Elizabeth Laird

Två engelska familjer semestrar i Frankrike. På en rastplats kryper Peter in i en grotta, och glöms bort. Han är fast i Frankrike utan att kunna språket, utan pengar och mat... Mycket spännande, med överlevnadstema och lite av Robinson över sig.

Tipsare:

Carola Andersson, barnbibliotekarie, Malmö Stadsbibliotek

Text: Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM